Naslovna Vijesti Neregularnosti na biračkim mjestima u Odžaku, Srebrenici i Zvorniku

Neregularnosti na biračkim mjestima u Odžaku, Srebrenici i Zvorniku

0

Na jednom biračkom mjestu u opštini Odžak došlo je do težeg kršenja pravila izbornog postupka, tako da je to biračko mjesto otvoreno oko 10.50 časova, rekao je danas u Sarajevu predsjednik Izborne komisije BiH Branko Petrić, prenose agencije.

On je pojasnio da je prije otvaranja tog birališta ustanovljeno da je predsjednik biračkog mjesta neovlašteno uzeo 55 glasačkih listića za izbor načelnika, označio ih i ubacio u glasačku kutiju, čemu su se ostali birački odbori usprotivili.

Prema riječima Petrića, Opštinska izborna komisija Odžak smijenila je predsjednika tog biračkog mjesta i izabrala novog, policija je izuzela glasačku kutiju, a istragom će biti utvrđenom šta se desilo.

– U popodnevnim časovima će biti donesena odluka o eventualnom produženju glasanja na ovom biračkom mjestu – rekao je Petrić na konferenciji za novinare, dodavši da se izbori na ovom biračkom mjestu redovno provode.

Na pitanje novinara da li je bilo nekih neregularnosti na biračkim mjestima u opštini Srebrenica, Petrić je naveo da je na jednom biračkom mjestu došlo do prekida glasanja 10-ak minuta, jer su određena lica pokušala da glasaju, a da pri tome nisu imala odgovarajuće dokumente.

– Organi za provođenje izbora provode postupak uprkos svim pritiscima koji se kontinuirano vrše, počevši od pritisaka na CIK, preko gradskih izbornih komisija, do opštinskih biračkih komisija i biračkih odbora. Mislim da će se izborni proces privesti kraju, u skladu sa zakonom i propisima – rekao je Petrić, bez preciziranja o kakvim pritiscima je riječ.

I pored pojedinih incidenata, poput toga da je na jednom izbornom mjestu pao luster na glasačke kutije, Petrić je dosadašnji tok izbora ocijenio kao “regularan, bez većih prigovora i primjedbi”.

Član CIK-a Suad Arnautović rekao je da je u CIK do 12 časova stiglo devet prigovora o kršenju izborne ćutnje, dodavši da ne može reći o čemu će se raspravljati na popodnevnoj sjednici.

MUP RS: Pokušala da glasa sa tuđom ličnom kartom

Do 13 časova na području Republike Srspek zabilježen je jedan događaj iz nadležnosti policije, i to kada je jedna ženska osoba pokušala da glasa na biračkom mjestu u Srednjoškolskom centru u Zvorniku sa tuđom ličnom kartom.

– Nakon što joj birački odbor nije dozvolio da glasa, ona je odmah napustila biračko mjesto i tom prilikom odbacila ličnu kartu – navedeno je u saopštenju MUP-a Republike Srpske.

Nakon prijave biračkog odbora, policija Stanice javne bezbjednosti Zvornik identifikovala je tu ženu, čiji su inicijali E. S. i pronašla odbačenu ličnu kartu.

Policija je o ovom događaju obavijestila Okružno tužilaštvo Bijeljina.

 

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version