Poslednji osuđenik iz „Gospićke grupe“ Tihomir Orešković, osuđen na 15 godina zatvora zbog likvidacije srpskih civila u Gospiću, uskoro će izaći na slobodu, javljaju danas hrvatski mediji.

Prenoseći izjavu advokata Željka Olujića „Novom listu“, informativni portal Index.hr piše da „ratni zločinac osuđen na 15 godina zatvora zbog likvidacije srpskih civila, uskoro izlazi na slobodu“ i da je služba za puštanje na uslovnu slobodu Ministarstva pravosuđa odobrila oslobađanje Oreškovića.

Orešković je uhvaćen 2000. godine, a odslužio je više od dve trećine kazne, navodi portal, prenoseći Olujićeve reči da je „Oreškoviću zdravstveno stanje narušeno, što je dodatni razlog za njegovo puštanje na slobodu“. „Jutarnji list“ piše da je Orešković proveo 13 godina iza rešetaka i da izlazi na slobodu posle Mirka Norca, koji je osuđen na 12 godina.
„Orešković je bio osuđen na 15 godina zatvora kao glavni inspirator za ubijanje civila“, navodi zagrebački dnevnik, dodajući da je iz te grupe i Stjepan Grandić osuđen na 10 godina zatvora.

Proglašeni su krivim za organizaciju i odvođenja najmanje 50 civila iz njihovih stanova i podruma i njihovu likvidaciju. Prema presudi, Orešković i Norac izdavali su naloge za ubijanje civila, a Norac je i lično ubio jednu ženu, piše „Jutarnji“.

Oreškoviću je na suđenju određena najstrožija kazna, jer je utvrđeno da je bio glavni nalogodavac likvidacije civila, navode hrvatski mediji.

Ostavi poruku