Naslovna Srbija Sahranjen knez Pavle na Oplencu, pomirili se Karađorđevići

Sahranjen knez Pavle na Oplencu, pomirili se Karađorđevići

0

U kripti Crkve Svetog Đorđa na Oplencu danas je oko 12.30 sati počela ceremonija polaganja posmrtnih ostataka kneza Pavla Karađorđevića, kneginje Olge i kneževića Nikole Karađorđevića, uz najviše državne počasti. Ispred crkve se okupio veliki broj građana.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas na Oplencu da će srpski narod „danas skinuti sa leđa deo teškog tereta koji smo sebi natovarili sami kada smo se zaslepljeni sadašnjošću odrekli poštovanja vredne prošlosti“.
– Danas svi građani Srbije treba da budu srećni i ponosni što odužuju jedan od najsvetihiji dugova prema – prema predsedniku. Svojimk potomcima ukazujemo na jedini put kojim mogu da stignu do samopoštovanja i poštovanja drugih i da budu dostojni svojih slavnih predaka – izjavio je predsednik srbije Tomislav Nikolić.

– Ne nalazi danas samo knez Pavle svoj mir već svi bez obzira na versko opredeljenje pokazujemo da poštujemo svoju istoriju i svoju Srbiju. Kraljevina Srbija je bila poštovana u celom svetu, a generacije su učile da je sve iz doba komunizma dobro, a iz vremena Kraljevine loše. Istina nije ni crna ni bela, već ima hiljadu nijansi. Svaki deo naše istorije imao je i dobre i loše strane – rekao je predsednik Srbije.

 

Prestolonaslednik Aleksandar zagrlio i poljubio Jelisavetu

Princeza Jelisaveta Karađorđević bila je vidno potrešena izjavila je samo to da je ovo veliki dan za njenu porodicu zato što je njen otac ponovo u Srbiji.

Dok su se oko crkve Svetog Đorđa na Oplencu prolamali uzvici naroda „živela Srbija, živeo kralj i Bog ćuva Srbiju“, njen brat od strica prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević ju je na stepenicama porodičnog mauzoleja zagrlio i poljubio, i tako stavio tačku na sve porodične nesuglasice.

Vidno potrešen prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević je sa suzama u očima rekao da su oni danas „ujedinjena porodica koja odaje poštu povratku kući njihovih kralejvskih visočanstava“.

Među okupljenim na Oplencu su i građani u uniformama kraljeve vojske, pripadnici Ravnogorskog pokreta, sveštenici…

Sahrana posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević, ekshumiranih 28. septembra na groblju u Lozani, planirana je za podne, a prethodiće joj sveta liturgija od 10 sati.

Obraćanje predsednika Srbije predviđeno je za 13 časova, najavila je Pres služba predsednika Republike.
Posmrtni ostaci Krađorđevića preneti su u četvrtak iz Lozane u Beograd, gde su dočekani u Sabornoj crkvi u prisustvu državnog vrha, crkvenih velikodostojnika i brojnih građana.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version