NATO je „atavizam iz vremena hladnog rata“ izjavio Vladimir Putin i založio se za što skoriju transformaciju tog bloka u političku organizaciju.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je da je NATO u današnjem vidu „atavizam iz vremena hladnog rata“ i založio se za što skoriju transformaciju tog bloka u političku organizaciju.
„Zašto on postoji do danas nejasno je. To (NATO) je u značajnoj meri atavizam iz vremena hladnog rata“, rekao je Putin na sastanku sa vojnicima ruske vojne baze u Tadžikistanu.

On je istakao da bi Rusija želela da NATO ne izlazi van okvira statutom predviđene aktivnosti i ne širi sferu svog rada postajući globalna organizacija, dodavši da je Moskva zainteresovana za to da se NATO brže transformiše.

Prema rečima Putina, Rusija „s opravdanom zabrinutošću“ prima i primaće širenje NATO-a.

„Vi kao vojnici odlično razumete da su jedna stvar priče, a druga – postojanje nekakvih udarnih kompleksa ili sistema protiv-raketne odbrane blizu naših granica. To stvara realne pretnje za naše teritorije. Naravno, u tom slučaju mi ćemo morati da gradimo svoju odbrambenu politiku na taj način da se te pretnje preseku“, poručio je ruski lider.

Putin boravi u poseti Tadžikistanu tokom koje je postignut dogovor o produženju prisustva ruske baze u Tadžikistanu do 2042. godine.

Ostavi poruku