Prijetnja radikalnog islamskog lidera Omara Bakrija, koji je rekao da su u BiH i regionu mogući teroristički napadi, nije pucanj u prazno, već je treba ozbiljno shvatiti.

Smatra to Staša Košarac, član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH, koji podsjeća da ekstremisti širom svijeta već prouzrokuju probleme.

„Evropa ima problem sa radikalnim islamom, a ne samo BiH. Ovu prijetnju treba ozbiljno shvatiti jer znamo s kim imamo posla“, ocijenio je Košarac, reagujući na riječi Bakrija kojeg povezuju s Al Kaidom, a koji je kazao da „kada islam uđe na neku teritoriju – ona postaje islamska, pa je zbog toga islam obavezan da je kad-tad oslobodi“.

I Gojko Vasić, predsjedavajući Asocijacije šefova policija jugoistočne Evrope (SEPCA), smatra da je riječ o ozbiljnoj prijetnji.

„Sve policijske agencije imaju obavezu da više otvore oči. Uvijek postoji opasnost da je ranije nešto dogovoreno, a da su ‘spavači’ čekali da dobiju ovakvo upozorenje“, ocijenio je Vasić, koji je i direktor Policije RS.

Da su riječi radikalnog islamskog lidera zabrinjavajuće upozorava i Predrag Ćeranić, stručnjak za bezbjednosna pitanja, koji podvlači da bh. bezbjednosne agencije moraju ovakve izjave da shvate ozbiljno.

„Naravno da selefije (vehabije) imaju kao prioritet stvaranje velike islamske države. S obzirom na novac koji se izdvaja za rad bezbjednosnih agencija, a riječ je o pozamašnoj sumi, policijske strukture bi u svim situacijama trebalo da daju svoj maksimum“, ocjenjuje Ćeranić.

No, stiče se utisak da većina onih koji su plaćeni da se brinu o bezbjednosti bh. građana ovakvu tematiku ignoriše. Nadležnom sektoru u Ministarstvu bezbjednosti BiH poslali smo pitanje koje se odnosi na izjavu Bakrija, ali odgovor u petak, do zaključenja ovog broja „Nezavisnih“, nismo dobili.

Štaviše, svega nekoliko dana ranije, odnosno 2. oktobra, bh. portale preplavili su natpisi da se radikalni islamisti i njihovi finansijeri preseljavaju u BiH, a poslije čega smo stav zatražili iz policijskih agencija u našoj zemlji, no većina njih na upit još nije odgovorila.

Dok se problem postojanja potencijalnih terorista u BiH uglavnom „sakriva pod tepih“, u našoj zemlji već postoje dvije velike zajednice vehabija, od kojih je jedna u nadaleko poznatoj Gornjoj Maoči kod Brčkog, a druga u mjestu Ošve kod Maglaja.

 

Ostavi poruku