Vojno-politički analitičar Gostimir Popović smatra da niko u BiH nema koristi od Oružanih snaga i da je veoma dobra inicijativa za demilitarizaciju zemlje koju je najavio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.“Oružane snage BiH su veoma skupe, a efekat njihovog rada apsolutno nije vidljiv. Zbog toga je veoma značajno da se u BiH krene u proces demilitarizacije, odnosno potpune vojne neutralnosti“, rekao je Popović Srni.
On podsjeća da su u Oružanim snagama BiH u posljednjih nekoliko godina zabilježene velike afere i kršenje zakona, što je nedopustivo.

„I to je jedan od razloga za njihovo ukidanje. Sigurno je da nijedan pošten vojnik, podoficir i oficir ne može da bude zadovoljan trenutnim stanjem u Oružanim snagama BiH u kojima se ne napreduje po profesionalim, nego po političkim osnovama „, naglašava Popović.

On smatra da svi iz Republike Srpske treba da podrže inicijativu Dodika i da se zalažu za ukidanje Oružanih snaga BiH.

„Važno je znati da postoji varijanta u kojoj se može obezbijediti odbrambena bezbjednost, a to je oslanjanje na evropski koncept bezbjednosti. U tom slučaju bila bi izvršena veoma dobra valorizacija negativnog uticaja SAD i Turske na prostoru jugoistočne Evrope“, kaže Popović.

On smatra da bi demilitarizacijom BiH bila obezbijeđena trajna stabilnost u ovom dijelu Evrope.

Ministarstvo odbrane BiH godišnje troši više od 300 miliona KM i institucija je u kojoj revizori svake godine uočavaju rasipništvo, kršenje procedura o javnim nabavkama, te nedostatak internih kontrola.

Ovo ministarstvo dobilo je negativno revizorsko mišljenje za prošlu godinu – revizori su naveli da je prekoračen budžet predviđen za plate, da nije bilo efikasne kontrole i da izvještaji ministarstva ne prikazju fer i istinito stanje imovine i poslovanja.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će u ponedjeljak, 8. oktobra, Narodnoj skupštini Republike Srpske podnijeti inicijativu za izmjenu sporazuma o vojsci između Srpske i Federacije BiH, kojim su uspostvljene Oružane snage BiH, te da ova inicijativa za cilj ima demilitarizaciju BiH, odnosno ukidanje vojske.

On je istakao da su od 2006. godine do sada Oružane snage BiH potrošile više od dvije milijarde KM.

Pripremio: Boris NOGO

 

Ostavi poruku