U Fabrici za preradu voća i povrća „Sava Semberija“ u toku je otkup paprike i patlidžana od 70 kooperanata iz Semberije za koje direktor fabrike Jagoda Krsmanović kaže da imaju vrlo kvalitetan proizvod i da poštuju dogovorene količine i rokove isporuke.Otkup domaće sirovine je prioritet „Save“, ali je zbog suše ove sezone sirovina do sada nabavljana iz Vojvodine i Makedonije, kaže Krsmanovićeva, kako bi se ispoštovi rokovi za značano njemačko tržište.
Kampanja prerade je u jeku, a 90 odsto proizvodnje plasira se njemačkoj firmi „Šofke“ sa kojom „Sava“ ima ugovor vrijedan 2,5 miliona evra.

Prema riječima Krsmanovićeve, trenutno se za njemačko tržište rade ajvar, paprika, đuveč i feferona.

U „Savi“ je zaposleno 50 radnika sa najnižom platom od 700 KM, a angažovano je i 150 sezonskih radnika.

„Imamo sve standarde koji omogućavaju izvoz robe na evropsko tržište“, ističe direktor fabrike Jagoda Krsmanović.

Vlasnik „Sava Semberije“ Milorad Krstić rekao je prilikom sklapanja ugovora sa njemačkom kompanijom „Šofke“ da je to poslovni okvir za dugoročnu saradnju i da se planira izvoz vrijedan 10 miliona evra.

Prehrambena industrija u Bijeljini osnovana je 1947. godine i jedna je od najstarijih fabrika ove vrste u bivšoj Jugoslaviji. Fabrika je privatizovana 2009. godine.

Osnovna karakteristika svih proizvoda „Sava Semberija“ je da su proizvedeni na potpuno prirodan način, bez upotrebe konzervansa, vještačkih boja i aroma.

Ostavi poruku