Naslovna Srbija Dačić: Podela Kosova jedino pravo rešenje

Dačić: Podela Kosova jedino pravo rešenje

0

Podjela Kosova je jedino pravo rješenje, rekao je premijer Srbije Ivica Dačić u intervjuu za „subotnji prilog“ lista Delo.

Srpski premijer je naglasio da je riječ o njegovom ličnom stavu i da na njemu ne insistira, jer „svoje stavove ne može nametati kao one koje bi prihvatila cijela Srbija ili međunarodna zajednica.“

„Još uvijek mislim da je to najbrže, najbolje i najpravednije rješenje, koje je prihvatljivo kako za Albance tako i za Srbe, jer uvažava njihove legitimne interese,“ rekao je predsjednik vlade Srbije i dodao da se „vlada naravno zalaže za mirno rješenje i nastavak dijaloga između Beograda i Prištine“.

Taj dijalog bi „prema našem mišljenju morao obuhvatiti i politička, a ne samo tehnička pitanja“, dodao je Dačić.

Srpski premijer je, takođe, ocijenio da nezavisnost Kosova „ne može biti potpuna ukoliko ne bude saglasnosti i dogovora sa Srbijom.“

„Na kraju krajeva, Kosovo nije članica Ujedinjenih nacija (UN), a Evropska unija (EU) istrajava na rješavanju kosovskog pitanja. Kada bi ta priča bila završena vjerovatno se njom ne bismo više bavili,“ rekao je on.

Dačić je još rekao da Beograd želi da nastavi dijalog sa Prištinom na najvišem političkom nivou, da će vlada zajedno sa predsjednikom države formirati nacionalnu politiku prema Kosovu, kao i da EU mora da definiše teme dijaloga.

U dužem intervjuu Delu, srpski premijer je, pored ostalog, ponovio da EU od Srbije ne očekuje priznanje Kosova.

„Sa mnom o takvom zahtjevu u Briselu niko nije razgovarao ni zvanično ni nezvanično,“ rekao je još Dačić i ocijenio da je potrebno naći rješenje „koje bi sačuvalo srpske nacionalne državne interese na takav način da Srbiji neće biti potrebno priznanje Kosova, kao i njenu evropsku perspektivu.“

„Postavljanje Srbije pred dilemu da, ako želi da uđe u EU, mora da prizna nezavisnost Kosova je veoma štetno, jer jača ionako sve prisutnije antievropsko raspoloženje,“ rekao je srpski premijer.

Dačić je kazao i da ga je slovenački premijer Janez Janša pozvao da u novembru posjeti Sloveniju, kao i da su dvojica šefova vlada telefonom razgovarali i o produbljavanju odnosa između dvije države.

 

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version