Turski premijer Tajip Erdogan upozorio Damask da ne „testira“ strpljenje Ankare. Asadove snage bombarduju Homs. Moskva u Savetu bezbednosti UN sprečila da sirijski napad bude nazvan „pretnjom međunarodnom miru i bezbednosti“.

  • 21.10 – Turska vojska uzvratila artiljerijskom paljbom na ispaljivanje granate iz Sirije na svoju teritoriju.
  • 16.55 – Sirijske snage bezbednosti bombraduju Homs. Žitelji grada tvrde da je u toku najžešći napad artiljerije i avijacije od početka sukoba. Još uvek nema informacija o eventualnim žrtvama.
  • 16.50 – Turski premijer Redžep Tajip Erdogan upozorio Siriju da ne iskušava rešenost Ankare da uzvrati napade na svoju teritoriju. „Testiranje naše odlučnosti bilo bi fatalna greška“, rekao je Erdogan.
  • 14.00 – Turska rasporedila tenkove i protivavionske projektile uz granicu sa Sirijom.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija osudio je sirijski minobacački napad na turski grad Akčakale u kojem je poginulo pet ljudi. Oštriji ton sprečila je Rusija, ne dozvoljavajući da se sirijski napad nazove pretnjom po „međunarodni mir i bezbednost“.

Kako se ističe u usvojenom saopštenju UN, napad pokazuje veliki uticaj sirijske krize na regionalni mir i stabilnost.

Uprkos činjenici da saopštenje sadrži oštre reči, ono je ipak samo rezultat kompromisa sa Rusijom, koja je blokirala prethodni nacrt.

U prethodnom tekstu korišćena je konstrukcija „pretnja po međunarodni mir i bezbednost“, a blokirala ga je Moskva. Nazivanje minobacačkog napada „pretnjom međunarodnom miru i bezbednosti“, fraza koja bi opravdala veće angažovanje Saveta bezbednosti UN, nije ostalo u saopštenju.

Turski parlament odobrio je vojnu akciju u Siriji, ali je turski premijer Redžep Tajip Erdogan istakao da njegova zemlja ne namerava da uđe u rat sa Sirijom.

Erdogan, ipak, navodi da je Turska rešena da brani suverenitet i zaštiti svoju teritoriju.

Tursko uzvraćanje odgovarajuće

Odgovor Turske na sirijsko granatiranje bio je odgovarajući, proporcionalan i smišljen da spreči bilo kakvo buduće narušavanje turskog suvereniteta, saopštio je Stejt department.

„Prema našem saznanju, Turci su odgovorili. Turski parlament je, takođe, odobrio Vladi da ponovo odgovori ako ubuduće bude takvog ugrožavanja turskog suvereniteta“, rekla je sinoć portparol Stejt departmenta Viktorija Naland novinarima, prenela je agencija Rojters.

Nezavisno od pograničnih incidenata, 18-mesečna bitka za zbacivanje sirijskog predsednika Bašara el Asada već je produbila podele među različitim verskim i etničkim grupama u Libanu i Iraku, podigla napetost duž granice sa Izraelom i ohrabrila kurdske separatiste u Turskoj.

„Nema nijedne zemlje koja se graniči sa Sirijom za koju se ne može reći da se ne suočava sa realnom pretnjom po unutrašnju stabilnost“, ocenio je Aram Nergizijan iz Centra za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu.

Ostavi poruku