U Sabornoj crkvi građani mimohodom odaju poštu knezu Pavlu, kneginji Olgi i kneževiću Nikoli Karađorđeviću. Njihovi posmrtni ostaci biće izloženi do 17 časova, a potom će biti sahranjeni u crkvi na Oplencu.

Posmrtni ostaci kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole Karađorđevića preneti su iz Lozane u Sabornu crkvu u Beogradu, gde će biti izloženi do 17 sati, a potom će biti sahranjeni u porodičnoj crkvi na Oplencu. Građani mimohodom odaju poštu Karađorđevićima.

Posmrtne ostatke poslednjeg vladara Kraljevine Jugoslavije, Karađorđevog praunuka, u Sabornu crkvu, uz himnu Bože pravde, uneli su gardisti.

Patrijarh srpski Irinej, koji je služio liturgiju, u obraćanju je poručio da je posle sedam decenija, zahvaljujući novoj vladi, ispravljena istorijska nepravda prema knezu, koji je bio veliki patriota.

„On je bio veoma veliki patriota koji je poznavao političke prilike u Evropi, snagu Jugoslavije, ali i drugih velikih sila u Evropi koje su dominirali njome. Neki su, međutim, drugačije mislili“, rekao je patrijarh i poručio da je ovo veliki dan za narod, Srbiju i građane Beograda, jer su 36 godina posle smrti kneza Pavla njegovi ostaci preneti u našu zemlju.

Predsednik i premijer Srbije, Tomislav Nikolić i Ivica Dačić, obećali su da će u zemlju vratiti i posmrtne ostatke ostalih članova porodice Karađorđević, a pre svega kralja Petra.

„Moja dužnost je bila da čoveka koji je vodio ovu državu u neka vremena poštujem, jer je to Srbija. Republika, monarhija i stanje pre monarhije, sve je to Srbija. Sve je utkano u istoriju, sudbinu naše države“, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

„To je dug prema dinastiji Karađorđević, ali i prema Srbiji, koja zaslužuje da sva njena deca koja su značila mnogo u njenoj istoriji imaju dostojno mesto u Srbiji“, reči su Ivice Dačića, premijera Srbije.

Uz državne počasti, Knez Pavle Karađorđević stigao je u Srbiju posle više od 70 godina izgnanstva.

„Mi smo njega kritikovali, ali bili smo deca. Trebalo je stariji, pametniji da nam kažu da ga ne kritikujemo. Posle sam uvideo, baveći se istorijom, da on nije čovek iz ovog vremena, on je iznad ovog vremena“, kaže jedan anketirani građanin.

„Mislim da ovim trenutkom Srbija otvara novu stranicu svoje istorije. Mislim da narod koji ne poštuje svoju prošlost, ne može imati svoju budućnost“, rekao je drugi poštovalac Karađorđevića.

Posmrtni ostaci kneza Pavla, njegove supruge i sina počivaće u kripti Crkve Svetog Đorđa na Oplencu, porodičnoj crkvi Karađorđevića.

Ostavi poruku