Medijska organizacija jugoistočne Evrope /SEEMO/ sa sjedištem u Beču izrazila je zabrinutost zbog pritisaka koje političke elite Crne Gore vrše na novinare uoči parlamentarnih izbora 14. oktobra.

„Oni lobiraju međunarodne organizacije da zabrane novinarima koji imaju kritički stav da prisustvuju javnim događajima“, navodi se u saopštenju.

SEEMO kao primjer navodi slučaj novinarke Mirande Patručić, koja radi pri Projektu za izvještavanje o organizovanom kriminalu i korupciji /OCCRP/, koja je pozvana u avgustu da govori na 81. seminaru „Rouz Rot“ Parlamentarne skupštine NATO na Svetom Stefanu u Crnoj Gori od 15. do 17. oktobra.

Patručićeva, koja je objavila niz tekstova o nepravilnim bankarskim praksama u Crnoj Gori, pozvana je da govori na panelu „Jačanje vladavine zakona: broba protiv korupcije, građenje integriteta“, a organizatori su joj čak kupili i avionsku kartu od BiH do Crne Gore  za tu priliku.

Međutim, 24. septembra ona je telefonom kontaktirana iz Parlamentarne skupštine NATO u Brisleu i rečeno joj je da više nije pozvana i da je njeno učešće otkazano.

Rečeno joj je da je neki političar iz Crne Gore visokog ranga intervenisao da bi njoj otkazali učešće. Ona je predložila da umjesto nje ide njen supervizor, ali i to je odbačeno.

Menadžer Balkanske istraživačke mreže /BIRN/ za Srbiju Dragana Žarković-Obradović u znak solidarnosti sama je otkazala svoje učešće.

„Glupo je pričati o integritetu na konferenciji gdje se nekome povuče pozivnica samo zato jer kritikuje vlast“, rekla je ona.

Ostavi poruku