Međunarodne sankcije zavedene Iranu imaju ozbiljane posljedice po iranski narod, a izgleda i da ometaju humanitarne operacije u toj zemlji, kaže generalni sekretar UN Ban Ki Mun u izvještaju Generalnoj skupštini UN koji je danas objavljen.

„Sankcije zavedene Iranu imaju značajne posljedice po narod, došlo je do povećanja inflacije i povećanja stope nezaposlenih, kao i manjka neophodnih proizvoda među kojima i lijekova“, navodi Ban.

Protiv Irana su uvedene sankcije UN, SAD i EU zbog odbijanja da prekine svoj nuklearni program, za koji strane sile i njihovi saveznici strahuju da je dio plana u cilju pravljenja nuklearnog oružja.

Teheran, međutim, to negira, govoreći da je njegova atomska aktivnost usmjerena isključivo u medicinske svrhe i proizvodnju električne energije.

Vrijednost iranske valute je znatno opala tokom prošle godine, a samo proteklih 10 dana izgubila je trećinu vrijednosti, što je izazvalo ulične proteste, prenosi britanska agencija Rojters.

Iranu su četiri puta nametane sankcije između 2006. i 2010. godine, sa ciljem, kako su govorile zapadne sile, da utiču na vladu, a ne da pogode narod, podsjeća Rojters.

Ostavi poruku