Vlada Hrvatske rigoroznim se kaznama obrušila na one koje drži prekršiocima javnog reda i mira.

U novom Zakonu Ministarstvo unutrašnjih poslova predlaže visoke kazne za osobe koje se bave prostitucijom i njihove klijente koje mogu dosezati iznos i do 10.000 kuna, zatim ljubavne parove koji na javnom mjestu postanu malo preintimni, prosjake i mnoge druge. Bude li prijedlog usvojen, rigorozno će biti kažnjavani i oni koji se usude omalovažiti ili uvrijediti policajca. Radi se o iznosu do 15.000 kuna. A ako novac nemate, možete dva mjeseca u zatvor.

Što bi sve spadalo u kategoriju omalovažavanja policajaca, ili što bi ih sve to moglo uvrijediti, pitali smo u Ministarstvu unutrašnjih poslova, no odgovora na to očito kompleksno pitanje nismo dobili do objave ovog teksta.

Mišljenje smo zato zatražili od člana Stručnog tima, programskog voditelja Centra za penzije studije Gordana Bosanaca. A njemu su problemi s kriterijima prema kojim će se određivati uvreda ili omalovažavanje policajca i te kako diskutabilni.

„Ovako široko postavljena odredba uistinu daje policiji ovlašćenju da ako ih se čak i mrko pogleda, oni to mogu shvatiti uvredom jer je prepušteno na subjektivni doživljaj policijskog službenika“, kaže Bosanac.

Još je veći problem, kaže taj aktivist, onaj koji se tiče samog prekršajnog postupka. „On će se najčešće svoditi na riječ građana nasuprot riječi policajca. A sud najčešće staje uz službenu osobu. Kriteriji i ‘intenzitet’ omalovažavanja prepušten je na procjenu suda, ali sud će tu teško biti u objektivnoj situaciji jer s jedne strane u postupku ima službenu osobu i pitanje je koliko postupak može biti nepristran“, smatra Bosanac.

Gdje je granica?

Poistom pitanju požalila se i jedna čitateljka. „Ako me policajac pita: ‘gdje si krenulo u ovo doba?’, je li omalovažavanje ako ja njemu kažem: ‘što te briga’? To mi se dogodilo davnih dana, i tada sam prošla bez kazne, no je li to danas ‘teško’ 15.000 kuna? Postoji li neki pravilnik koji navodi što je omalovažavanje policajca“?, piše čitateljkaa pitajući se zašto bi ona uopšte trebala govoriti policajcu kuda je krenula bez da je pod ikakvim sumnjama.

No, još jedno pitanje ovdje se postavlja: građanina će se teško kažnjavati zbog ‘omalovažavanja’ policajca, no zašto isto ne bi vrijedilo i za policajce? Zašto bi se policajac mogao s nepoštovanjem odnositi prema građaninu, uglavnom bez mogućnosti da za isto snosi posljedice?

 

Ostavi poruku