Vehabijska zajednica u Gornjoj Maoči, kao i sve ostale u BiH, funkcioniše kao vojna formacija, tu običan čovjek ne može ući, ali nad njom se ne primjenjuju ni minimalne bezbjednosne procedure – upozorava ekspert za antiterorizam Dževad Galijašević.Galijašević navodi da ova zajednica sama utvrđuje principe vlastite bezbjednosti i angažuje „stražare“ naoružane dugim cijevima.
On objašnjava da su i Gornja Maoča i ostale vehabijske zajednice „bezbjednosni karantini“ za lica sa međunarodnih potjernica, jer se tu sklanjaju dok im se ne daju novi identiteti, odnosno obezbijedi lična dokumentacija BiH.

„Onda oni sa novim imenima nastavljaju da ugrožavaju međunarodnu bezbjednost i kompromituju BiH“, rekao je Galijašević Srni.

Iako su mnoge službe ukazale na bezbjednosne rizike koje predstavlja Gornja Maoča, Galijašević navodi da se ne primjenjuju ni minimalne, a zakonom propisane bezbjednosne procedure.

„Lica sa međunarodnih potjernica tu se skrivaju. Ne prate se tokovi novca, niti ko ih uplaćuje i sa kojim ciljem, kao ni kretanje vođe te vehabijske zajednice – Nusreta Imamovića, niti se prate transferi naoružanja i vojne opreme“, tvrdi Galijašević.

Prema njegovim riječima, Imamović, Bilal Bosnić, Safet Kuduzović, Enes Čaušević, Idriz Bilbani i mnogi drugi nesmetano putuju u zemlje EU, otvaraju vjerske objekte i iznose ideje koje su radikalne i antievropske.

U Gornjoj Maoči djeca ne idu u školu, a žene moraju da prihvate život u poligamnoj zajednici. Imamović, prema Galijaševićevim riječima, nad njima provodi azijatsku i srednjovjekovnu upravu, a ljudi, da bi se prehranili, puštaju brade, zavrću nogavice i prihvataju takav život jer za bolji nisu sposobni.

Galijašević ukazuje na činjenicu da se lica koja žive u Gornjoj Maoči i drugim vehabijskim zajednicama mijenjaju, jer odlaze na ranije definisane zadatke.

Osvrnuvši se na nedavni vehabijski skup u Sarajevu, na kojem je govorio Imamović, Galijašević objašnjava da je njegovo pojavljivanje u tom trenutku nije slučajno, te da je on tada, prividno blagom retorikom, pozvao na uspostavljanje islamskog društva i države.

„On je jasno pozvao na izgradnju šerijatske države i rat protiv svih koji to ne prihvataju“, podsjeća Galijašević.

Prema njegovim riječima, Imamovićevo pojavljivanje na skupu u Sarajevu može se povezati i sa izrazito negativnim uticajem Turske koja želi biti politički pokrovitelj vehabijama, odnosno njen premijer Redžep Tajip Erdogan.

Pri tom ukazuje na savezništvo Turske i Saudijske Arabije, koja je i iznjedrila vehabijski pokret. Te dvije države, kako ističe, sada ujedinjene ratuju protiv muslimanskih zemalja u Africi i Aziji, prije svega Libije i Sirije.

Galijašević pojašnjava da je vehabizam u BiH, kao vjersko učenje, obična sekta, ali je, kada je riječ o bezbjednosti, najveći problem koji BiH ima.

„Ta sekta se obučava za vojne akcije, uključuje u mnoge svjetske ratove i konflikte, dobija novac da unese nemir u društvo i da povremenim terorističkim akcijama drži stanovništvo u stalnom strahu“, naglašava Galijašević.

On ukazuje na podatak da su vehabije do sada činile između pet i šest odsto muslimanske populacije, ali da procjene kažu da će se njihova brojnost udvostručiti i preći deset odsto, što smatra prijetećim i zabrinjavajućim trendom.

Ostavi poruku