Turski parlament danas je na vanrednoj sjednici odobrio slanje vojnih snaga u susjednu Siriju, nakon što su dvije žene i troje djece poginuli u Turskoj od sirijskih granata.

Odluka je donesena s 320 glasova za i 129 protiv.

Vanredno donesen zakon pruža Vladi ovlaštenje na godinu dana za slanje vojnika u Siriju ili izvođenje vazdušnih udara na sirijske mete.

Izvori iz vlade tvrde kako Turska ne namjerava službeno objaviti rat Siriji. Turski premijer Redžep Tajip Erdoan izjavio je kako je ‘prioritet djelovati u saradnji s međunarodnim tijelima’.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija sastaće se kasnije tokom dana kako bi raspravljalo o Turskom zahtjevu za poduzimanjem ‘nužne akcije’ kako bi se zaustavila ‘sirijska agresija’.

Iz sjedišta NATO saveza stigao je zahtjev za hitnom obustavom „agresivnih poteza“ prema njenoj članici Turskoj kao odgovor na sirijski napad u srijedu u kojemu je poginulo petoro turskih civila.

„Bombardovanje predstavlja razlog za najveću zabrinutost svih članica koje snažno osuđuju takav postupak. Naš savez čvrsto stoji uz Tursku i zahtijeva hitan prestanak agresivnih poteza protiv našeg saveznika, te poziva sirijski režim na prestanak očitog kršenja međunarodnih zakona“, stoji u izjavi NATO-a nakon sastanka ambasadora NATO-a održanog u srijedu naveče na turski zahtjev.

Turska je dobila podršku i iz Pentagona.

„Ovo je još jedan primjer izopačenog ponašanja sirijskog režima i pokazatelj zašto mora otići. Žalimo za izgubljenim životima u Turskoj, našem jakom savezniku“, kazao je portparol Pentagona Džordž Litl.

Sirija je rekla Rusiji da je minobacački napad, u kojemu je ubijeno pet civila preko granice u Turskoj, bio „tragična nesreća“ koja se neće ponoviti, rekao je u četvrtak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, a prenijela je agencija RIA Novosti.

Lavrov, koji boravi u posjetu Pakistanu, rekao je novinarima kako je Rusija pozvala Siriju da to javno objavi.

„Preko našeg ambasadora u Siriji razgovarali smo sa sirijskim vlastima koje su nas uvjeravale… da je ono što se dogodilo na granici s Turskom bila tragična nesreća i da se to neće ponoviti“, kazao je Lavrov.

„Mi smatramo da je izuzetno važno da Damask to službeno objavi“, istakao je.

Međunarodna zajednica je oštro osudila ispaljivanje granate iz Sirije na tursku teritoriju u srijedu. Pet civila je poginulo u tom izgredu u mjestu Akcakale, na jugoistoku Turske, uz granicu sa Sirijom.

Turska vojska u četvrtak je ponovo artiljerijskom vatrom napala ciljeve snaga sirijskog režima u području Tel Abjada, deset kilometara unutar sirijske teritorije, objavili su turski bezbjedosni izvori.

Turski napadi počeli su u srijedu i bili su odgovor na minobacačku granatu ispaljenu sa sirijske teritorije kada je poginulo pet turskih civila. Granata je ispaljena s područja Tel Abjada u kojem se nalaze snage odane Bašaru al-Asadu. U prvom talasu turskih napada poginulo je nekoliko sirijskih vojnika, objavili su tamošnji izvori.

Sirija je priopštila da istražuje ko stoji iza napada. Ministar informisanja Omran Zoabi izrazio je saučešće turskom narodu i pozvao na suzdržanost, rekavši da njegova zemlja poštuje suverenitet susjednih zemalja.

Ovo je dosad najveća eskalacija prekograničnih napetosti tokom 18-mjesečna ustanka protiv sirijskog režima Bašara al-Asada.

 

Ostavi poruku