NATO oštro osudio Siriju zbog granatiranja turskog grada Akčakale. Alijansa upozorava Siriju da prestane s „agresivnim dejstvima protiv zemlje članice“. Turska granatirala sirijske položaje. Ban Kimun pozvao sirijsku vladu da uvažava teritorijalni integritet svojih suseda.

11.04 – U eksploziji u Damasku poginulo 18 pripadnika elitne Republikanske Garde.

10.28 – Savetnik turskog premijera Ibrahim Kalin napisao na Tviteru da „Turska nema nameru da objavi rat Siriji, ali će zaštititi svoje granice“.

8.35 – Turska je rano jutros nastavila da bombarduje sirijski distrikt Tel Abjad, 10 kilometara unutar sirijske teritorije.

Ambasadori zemalja članica NATO-a su nakon hitnog sastanka oštro osudili Siriju zbog granatiranja Turske i upornog kršenja međunarodnog prava. Turska je odgovorila na napad granatiranjem položaja sirijske vojske.

Najmanje pet sirijskih vojnika poginulo je u artiljerijskim napadima turske vojske na njihov položaj, udaljen desetak kilometara od tursko-sirijske granice, saopštili su aktivisti organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Turska vojska napala je oblast Rasem el Gazal u Tal Abijadu, gde se nalazi artiljerijska baza sirijske vojske, a prema izveštaju aktivista sa terena, u sinoćnjem napadu ranjeno je više od 15 vojnika.

Iz Sirije su ispaljene dve granate, a pretpostavlja se da ih je ispalila sirijska vojska, koja je gađala položaje pobunjenika uz granicu sa Turskom.

Turska vojska je saopštila da je dejstvovala „na ciljeve u Siriji koji su utvrđeni radarskom analizom“ i sve je, kako navode, urađeno u skladu sa procedurom predviđenom za te situacije.

Odluka o napadu je doneta nakon što je zamenik turskog premijera Bulent Arinc izjavio je da je teritorijalni integritet Turske u više navrata bio povređen povremenim incidentima na granici sa Sirijom, ali da je današnji artiljerijski napad bio „kap koja je prelila čašu“.

Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg izjavio je da je turski odgovor na napad iz Sirije „razumljiv“.

Ambasadori zemalja NATO-a su izrazili duboku zabrinutost zbog sukoba i upozorili su Siriju da prestane s „agresivnim dejstvima protiv zemlje članice“, kao i sa „upornim kršenjem međunarodnog prava“, navedeno je u saopštenju NATO-a.

Hitan i vanredan ambasadorski sastanak sazvan je na zahtev Turske, koja se pozvala na Član 4 Atlantske povelje, koji se aktivira na zahtev članice čiji je teritorijalni integritet ugrožen.

Iako je, kako prenose zapadni mediji, postojao strah da bi jučerašnji incident mogao da posluži kao povod da se NATO umeša u građanski rat u Siriji, ambasadori su se uzdržali od pozivanja na Član 5. U tom stoji da se „članice slažu da će se oružani napad protiv jedne ili više članica u Evropi ili Severnoj Americi smatrati napadom na sve članice“.

U jučerašnjem napadu sirijske vojske na grad Akčakale u Turskoj poginulo je pet osoba, među kojima troje dece, a ranjeno je devet osoba. Iz Sirije su ispaljene dve granate, a pretpostavlja se da ih je ispalila sirijska vojska, koja je gađala položaje pobunjenika uz granicu sa Turskom.

Turska vojska odgovorila je na sirijsko granatiranje grada. Vojska je dejstvovala „na ciljeve u Siriji koji su utvrđeni radarskom analizom“ i sve je, kako navode, urađeno u skladu sa procedurom predviđenom za te situacije.

Odluka je doneta nakon što je zamenik turskog premijera Bulent Arinc izjavio je da je teritorijalni integritet Turske u više navrata bio povređen povremenim incidentima na granici sa Sirijom, ali da je današnji artiljerijski napad bio „kap koja je prelila čašu“.

 

Davutoglu se obratio Arapskoj ligi i UN

U turskom Ministarstvu spoljnih poslova Si-En-Enu je rečeno da je ministar Ahmet Davutoglu povodom incidenta kontaktirao Arapsku ligu i specijalnog izaslanika UN za Siriju Lakidara Brahimija.

Davutoglu se obratio i generalnom sekretaru UN Ban Kimunu i iskazao „najveću zabrinutost“ Turske nakon granatitanja sa sirijske teritorije.

Ban je pozvao sirijsku vladu da poštuje teritorijalni integritet svojih suseda i upozorio da konflikt koji u Siriji traje već 18 meseci sve više nanosi štetu zemljama u regionu.

„Generalni sekretar poziva sirijsku vladu da u potpunosti uvažava teritorijalni integritet svojih suseda kao i da okonča nasilje prema sirijskom narodu“, navodi se u saopštenju Banove pres službe, prenosiRojters.

„On poziva takođe sve strane da ublaže tenzije i otvore put ka mirnom rešenju sirijske krize“, dodaje se u saopštenju. Na grad Akčakale je u poslednjih nekoliko nedelja vatra otvorena nekoliko puta.

Stanovnicima tog turskog grada se savetuje da se sklone od granica. Zbog nasilja u susednoj Siriji, više od 100 škola u regionu je zatvoreno.

Osveta Turske predstavlja značajano pogoršanje odnosa dve zemlje, koji je pod pritiskom otkako je pre osmnaest meseci u Damasku počeo ustanak protiv vlade predsednika Bašara el Asada.

Ostavi poruku