Naslovna Vijesti Istražiti zločin nad Srbima u Trnovu

Istražiti zločin nad Srbima u Trnovu

0

Švajcarska asocijacija protiv nekažnjivosti (TRIAL) zatražila je od Komiteta za ljudska prava Ujedinjenih nacija da od Savjeta ministara BiH obezbijedi garanciju za pokretanje istrage u slučaju nestanka Srba sa područja opštine Trnovo.

Zahtjev TRIAL-a odnosi se na slučajeve nestalih Anđe Lale i Stake Popović, a u njemu se navodi da se moraju locirati, ekshumirati i identifikovati njihovi posmrtni ostaci poslije čega bi bili predati njihovim porodicama. Zatraženo je i da se pred lice pravde izvedu počinioci ovih zločina i omoguće mjere reparacije porodicama.

Anđa Lale, rođena 1907. godine, i Staka Popović, rođena 1919. godine, nestale su u avgustu 1992. godine na području Trnova.

– Poslije vojnog napada na Trnovo, sredinom jula 1992. godine, Anđa Lale i Staka Popović su pobjegle i našle sklonište u vikendici u obližnjem selu. Nekoliko dana poslije toga posljednji put su viđene u kući kojoj su se približavali pripadnici Armije RBiH – naveli su iz TRIAL-a i dodali da informacije koje su se kasnije pojavile govore o tome da su osobe koje su bile u vikendici pogubljene.

Dodaju da i 20 godina poslije tog događaja porodice čekaju pokretanje istrage kako bi se utvrdila sudbina nestalih i lokacija posmrtnih ostataka, te procesuirali odgovorni za njihovo ubistvo i sakrivanje njihovih posmrtnih ostataka.

Vide Lale, sin Anđe Lale, rekao je da je njegova majka nestala 1992. godine kada su muslimani preuzeli Trnovo.

– Ona je ostala u vikendici, naišli su vojnici i od tada je više nismo vidjeli. Za 20 godina ni kost moje majke nismo uspjeli da nađemo. Edo Godinjak, koji je bio komandant u Trnovu, trebalo bi da zna šta se desilo – kazao je Lale.

On je dodao da je povodom toga, zajedno sa bratom, dao izjavu u tužilaštvu u Sarajevu, ali da ih više nikada nisu pozvali.

– Krajnje je vrijeme da se to riješi, ali je jasno da je pravosuđe zatajilo – rekao je Lale.

Predsjednik Udruženja nestalih sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić rekao je „Glasu Srpske“ da je u sve pravosudne institucije u BiH slao 78 zahtjeva za traženje nestalih.

– Kada smo, zajedno sa porodicama nestalih, prošli sve pravosudne instance u BiH, zajedno sa TRIAL-om smo pokrenuli slučajeve pred UN i Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu i veliki dio od 78 predmeta smo već predali tim institucijama – rekao je Mandić.

Dodao je da je Komitet UN prvo molio, pa tražio, a sada će narediti Savjetu ministara BiH da konačno počne da radi na problemu traženja nestalih.

Nestali

TRIAL navodi da je tokom rata u BiH između 1992. i 1995. godine nestalo oko 35.000 osoba i da ubistva moraju biti rasvijetljena.

– Hiljade porodica nestalih osoba i dalje su bez informacija o sudbinama njihovih srodnika. Među njima su porodice Lale i Popović – istakli su iz TRIAL-a.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version