Bosnu i Hercegovinu u nedjelju očekuju lokalni izbori. Ne očekuju se veća uzbuđenja, osim u Srebrenici gdje se vodi borba između srpske kandidatkinje Vesne Kočević i bošnjačkog favorita Ćamila Durakovića.

Atmosfera je u toj opštini u proteklih nekoliko mjeseci dovedena do usijanja, posebno zbog izjava lidera u Sarajevu i Banjaluci. Među njima je i ona Milorada Dodika da se u Srebrenici nije dogodio genocid.

U intervjuu za S media portal predsjednik Republike Srpske (RS) ponavlja već izrečen stav da ga interesuje samo srpski narod. On ujedno govori i o Kosovu i članstvu u Evropskoj uniji (EU).

Da li će izbori u Bosni i Hercegovini donijeti promjene na nivou cijele zemlje?

DODIK: Mene ne interesuje Bosna i Hercegovina. Zanimaju me samo izbori u Republici Srpskoj. Svaki izbori donose novi demokratski legitimitet institucijama sistema, a time i RS. Zato bi oni trebalo da pokažu našu civilizacijsku spremnost i sposobnost za demokratski proces, da potvrde da je Srpska važan faktor na ovim prostorima. Naravno, izbori su prilika i da narod kaže ko bi najbolje mogao da vodi opštine u naredne četiri godine. Iako je riječ o lokalnim, svaki izbori imaju važnost opštih jer se tada mjeri snaga političkih partija koje djeluju na prostoru BiH.

Najviše bure podiglo se oko Srebrenice. Ta opština je uvijek osjetljiva. Šta tamo možemo očekivati u nedjelju?

DODIK: Očekujem da će tamo pobijediti srpska kandidatkinja. Tamo ćemo pokazati da Republika Srpska i Srbi imaju kapacitet da vode opštinu koja je poznata cijelom svijetu. Ali to nećemo raditi onako patetično i dramatično kako žele da prikažu Bošnjaci.

Bilo je više situacija da se i Srbi i Bošnjaci masovno prijavljuju kako bi tamo glasali

DODIK: Svi smo se okupili oko jednog kandidata, i zato pozivam sve koji mogu da glasaju u Srebrenici a žive u Srbiji, da dođu i obave svoju dužnost. Ovo je malo više od izbora i zato je važno da pobjedi naš, srpski kandidat.

To radi i jedna i druga strana, ne dižu li se time tenzije? Da neko ko živi negdje drugdje, dođe da glasa u toj opštini? Evo vi sad pozivate, to je prethodnih dana radio i muftija Zukorlić

DODIK: To je avanturizam, čista provokacija. Zukorlić nema veze sa Srebernicom, i pokušavaju nekim inženjeringom da dobiju prevlast. Jasno je da će se on odmah poslije glasanja vratiti u svoje mjesto. To masovno prijavljivanje Bošnjaka u Srebrenici je omogućila međunarodna zajednica. Zukorlić provocira i sa nekim pasošem Sandžaka! Očigledno je umislio da je neka važna politička figura. Taj pasoš koji je on ponudio, a za koji tvrdi da je namještaljka, nudi svojim sunarodnicima, a svima je jasno da sa tim ne može ama baš ništa.

Vrlo ste glasni i po pitanju Kosova. Predložili ste čak i podjelu, poput Ivice Dačića. Da li mislite da je to realno?

DODIK: Mi ćemo ovdje definitivno pratiti Srbiju. Mi možemo da imamo individualne stavove o Kosovu, ne možemo mi da odlučujemo o tome. Ići ćemo za zvaničnim Beogradom, a ne ispred njega. Trebalo bi utvrditi jasan i konačan stav srpske države o tom pitanju. Ako neko bude tražio moje mišljenje o Kosovu, ja ću pomoći i iznijeti svoje dobro poznate stavove o tome.

To znači da bi ste se i vi uključili u pravljenje plana za Kosovo?

DODIK: Čekam i ja da se osmisli državna politika. Još ne znam njene elemente, ali u svakom slučaju imam povjerenje u odluke vlasti u Srbiji. O Kosovu stalno pričam sa srpskim državnim vrhom.

Da li sada sarađujete bolje sa Nikolićem i Dačićem nego što ste sarađivali sa Tadićem?

DODIK: Podjednako dobro sarađujem sa njima kao što sam sarađivao sa prethodnim rukovodstvom. Zajednički cilj nam je da radimo u korist srpskog naroda.

Pojedini političari najavljuju ulazak BiH u EU 2020. Sa druge strane, vidimo da u Beogradu kažu da im se ne žuri u EU. Kako vi vidite perspektivu Srba u EU?

DODIK: Mislim da bi srpski narod trebalo da povećava standard i sam formalan ulazak u EU nije najvažnija stvar. Važnije je da stignemo standarde EU. Mi još mislimo da tamo postoji mjesto za nas, ali se EU promijenila u posljednjih nekoliko godina. Oni traže neki novi model, i zato je logično da srpske države dobro promisle i donose odluke. Strateški interes Srba je da se uključi u tu asocijaciju, ali ne na ponižavajući način kao do sada. Možemo da ispunimo sve kao i druge države do sada, a ne da nam se postavljaju neki novi uslovi.

Vidimo da ima sve više uslova za članstvo Srbije. Kako to komentarišete?

DODIK: Pazite, Srbija ne smije da dozvoli da Jelko Kacin bude izvjestilac EP za Srbiju. Trebalo bi da reagujete i da kažete da je on persona non grata i da pošalju nekog drugog. On je običan smutljivac, ide po Bosni, Srbiji i Kosovu i pravi haos, i stalno radi protiv Srba. To je radio i 1991. kada je bio promoter rata i ubijanja vojnika JNA. On je pokušavao da slično uradi i u BIH, ali mu je jasno da to ne smije da priča, pogotovo ne u Banjaluci. On zato nikad ni ne dolazi ovdje i ne bi ni trebalo da dolazi. On je bolestan tip, politički gledano. Može da piše razne izvještaje, ali nas baš briga za njega!

 

Ostavi poruku