Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je izložba „Ecce Homo“ na kojoj je Isus Hristos prikazan u homoseksualnom okruženju, a organizovana je u okviru Nedjelja ponosa u Beogradu, očigledna provokacija i da je sigurno doprinijela zabrani ovogodišnje šetnje.

„Želim da izrazim ogorčenje i najoštrije osudim izložbu koja je u okviru takozvane ‘Nedelje ponosa’ organizovana u Beogradu“, rekao je Dačić.

Ako je Amerika uhapsila autora filma koji je izazvao demonstarcije muslimana širom svijeta, ako zbog karikature Muhameda u francuskim novinama postoje problemi, Dačić pita kako je moguće da neko smatra da je moguće to isto raditi sa Isusom Hristom.

On je istakao da svaka sloboda ima ograničenja, a to ograničenje su slobode drugih ljudi.

„Kao što neko smatra da ne smeju da se osporavaju njegova prava kada je reč o seksualnoj orjentaciji, isto tako niko nema pravo da izvrgava ruglu verska osećanja ljudi“, rekao je Dačić.

Dačić je rekao da su SAD izrazile zabrinutost i razočaranost što se ne organizuje gej parada, te da smatra da treba da izraze protivljenje zašto su na izložbi izvrgli ruglu Isusa.

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je ranije danas da je Evropa zabrinuta jer je „Parada ponosa“ drugu godinu za redom otkazana iz bezbjedonosnih razloga, ali da održavanje gej parade nije uslov za dalje evropske integracije Srbije.

Ostavi poruku