Organizatori Parade ponosa otvorili su oko 18 sati izložbu fotografija “Ecce homo” u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) uprkos zabrani organizovanja gej parade. Ispred centra se nalazi veliki broj policajaca i policijska konjica. Kako javlja reporter „Blic“, na uglu Birčaninove i ulice Svetozara Markovića oko 17.45 sati pojavilo se desetak pristalica „Dveri“ predvođenih Vladanom Glišićem, ali zasada nema nikakvih incidenata.

Izložbi fotografija na kojima je Isus Hristos prikazan u cipelama na štiklu okružen transvestitima, prisustvuje stotinak gostiju, koje nije posebno uznemirio dolazak pristalica „Dveri“, koji se protive održavanju izložbe.

Kako javlja reporter „Blic“, na uglu Birčaninove i ulice Svetozara Markovića oko 17.45 sati pojavilo se desetak pristalica „Dveri“ predvođenih Vladanom Glišićem.

Oni dele letke na kojima piše „Stop Gej paradi. Slušajte narod, a ne Brisel. Stop vređanju verskih osećanja građana Srbije“.

Predstavnici te stranke su postavili crvenu traku dugu 2-3 metra između sebe i Centra, simbolično nazivajući CZKD „mestom zločina“.

Vladan Glišić je rekao da je nedopustivo to što je država dozvolila održavanje izložbe koja, kako kažu, vređa verska osećanja svih.

– „Dveri“ će podneti krivičnu prijavu protiv Borke Pavićević, direktorke CZKD-a, Gorana Miletića, Bobana Stojanovića i svih koji učestvuju u organizaciji antihrišćanske i skaradne izložbe – kaže Glišić i dodaje da odgovornost snosi premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić jer je omogućio „ovaj zločin“.

– I protiv njega prikupljamo podatke i ako ih bude dovoljno, podnećemo krivičnu prijavu i protiv njega, pa ako ne sad, odgovaraće kad ne bude više bio ministar – najavljuje Glišić i dodaje da je vređanje verskih simbola zakonom i Ustavom zabranjeno i protiv toga su predviđene i zatvorske kazne.

Boško Obradović, takođe član „Dveri“, rekao je da je država ponizila sve verujuće ljude omogućavanjem održavanja ove izložbe.

– Mi pozdravljamo zabranu Parade ponosa, ali mi imamo mnogo važniji zadatak. Ne razume potez vlasti da zabrani Paradu, a da ne zabrani nešto mnogo gore što jeste ova izložba – rekao je Obradović i dodao da će se „Dveri“ zalagati da zabrana održavanja gej parade bude trajna.
Na ulicama Beograda se, prema izjavi ministra Dačića nalazi oko 2.000 policajaca.

Izložba je obezbeđena i metalnim kapijama koje su postavljene na početku i na kraju Birčaninove ulice i na ulazu u sam CZKD.

Osim Birčaninove, za saobraćaj su zatvorene i sve one ulice koje se nalaze dva bloka od CZKD. Pojačane su mere bezbednosti i ispred mnogih ambasada, Britanske i Američke, gde se nalaze po dva – tri kordona policije.
Svi zainteresovani na izložbu mogu da uđu samo uz posebne pozivnice ili uz saglasnost organizacionog odbora, na čemu je insistirao MUP.
U CZKD su oko 16 sati počeli da pristižu predstavnici organizatora „Prajda“, ali se ispred Paviljona Veljković i dalje ne mogu primetiti predstavnici nekih od ultradesničarskih organizacija koje su se usprotivile održavanju izložbe fotografija švedske umetnice Elizabete Olson Valin na kojima je Isus Hrist prikazan u ženskoj odeći.
Iako ulica izgleda kao da je pod opsadom, atmosfera unutar zidina je pozitivna i vesela. Do sada nije bilo incidenata, a aktivisti se nadaju da ih neće ni biti.

Kako javlja reporter „Blica“, aktivisti polako pristižu i mnoge je zatekla zvanična informacija o zabrani održavanja Parade ponosa u subotu, zbog čega su bili vidno razočarani. Glavna tema među aktivistima je izjava patrijarha Irineja u kojoj on traži zabranu održavanja Prajda i definiše ih kao bolesne ljude.

Ostavi poruku