Patrijarh srpski Irinej zatražio je da se zabrani održavanje “Parade ponosa” i izložbe “Ecce homo”, koja se danas otvara, prenosi list “Danas”.

Konačna odluka vlasti se još čeka.

Iz EU poručuju da su “sve oči uprte u Beograd”, organizatori čekaju zabranu, dok huligani planiraju napade.

“Dveri” su najavile i tužbe zbog izložbe.

Iako se dosad nije oglašavao, patrijarh Irinej je u saopštenju zatražio od premijera Srbije Ivice Dačića zabranu Parade i izložbe i naveo da “parada srama baca tešku moralnu sjenku na Beograd”.

Dodaje se da se sjenka baca i na “našu vjekovnu hrišćansku kulturu i na dostojanstvo porodice, kao osnovne ćelije ljudskog roda”.

Kada je riječ o izložbi fotografija švedske umjetnice Elizabete Olson Valin na kojima je Isus Hrist prikazan u ženskoj odjeći, patrijarh kaže da je to dubokovrijeđajuća izložba koju propagiraju homoseksualci, organizatori parade.

– Nisam pretpostavljao da ću i ove godine biti primoran da Vam se u ime Srspske pravoslavne crkve, njenih vernika koji predstavljaju dominantnu većinu Republike Srbije, kao i u ime brojnih članova drugih religija, obratim sa molbom i zahtevom, da autoritetom predsednika Vlade, onemogućite skandaloznu izložbu fotografija švedske umjetnice Elizabete Olson Valin – navodi patrijarh.

Povodom te izložbe, “Dveri” su saopštile da će podnijeti krivičnu prijavu protiv organizatora izložbe zbog krivičnog djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, jer smatraju da je ta manifestacija uperena na vrijeđanje tradicionalnih religija i vjerskih zajednica.

“Dveri” će krivičnu prijavu podnijeti i protiv rukovodstva Centra za kulturnu dekontaminaciju, gdje izložba treba da bude održana, a prijavile su i štandove na kojima će dijeliti letke protiv gej parade.

Direktorka Centra Borka Pavićević očekuje da će se izložba održati bez većih problema.

Sve oči uprte u Srbiju

Komesarka EU za unutrašnja pitanja Sesilija Malmstrom objavila je tekst podrške beogradskoj Paradi ponosa u kome se navodi da bi homofobiju u Evropi trebalo posmatrati kao ozbiljan problem i da su stoga “ove nedjelje sve oči uprte u Srbiju”.

Malstrom je istakla da se nada da će se Nedjelja ponosa koja je u Beogradu počela u ponedjeljak završiti šetnjom 6. oktobra iako, kako navodi, i sada postoji “ogroman strah da će skup biti zabranjen”.

Iako već danima iz policije stižu nezvanične informacije da će Parada ponosa, koja je zakazana za subotu, biti otkazana, organizatori još nisu dobili potvrdu relevantnih iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Međutim, kako navode, slušajući izjave premijera Ivice Dačića i ostalih političara, realno je očekivati da će danas ili sutra dobiti zvaničnu informaciju o tome da će šetnja centrom Beograda i ove godine biti zabranjena.

Goran Miletić, član Organizacionog odbora Parade ponosa, kaže za “Danas” da su ranijih godina organizatori poštovali odluke vlasti o zabrani ove manifestacije, ali da ove godine „neće sjediti skrštenih ruku” i da će, ukoliko ona bude zabranjena, preduzeti određene korake.

O tome šta će tačno učiniti ne žele da govore sve dok ne dobiju informacije o tome da li će šetnja biti zabranjena.

Međutim, Miletić ističe da će događaj u slučaju da prajd bude otkazan biti sličan onom od prošle godine, kada su LGBT aktivisti blokirali saobraćaj na Terazijama i razvukli transparent na kome je pisalo „Ljubav. Normalno.”, a potom po kolovozu prosuli farbu u duginim bojama kako bi „Beograđani na točkovima prenijeli ljubav po cijelom gradu”.

Ostavi poruku