Naslovna Vijesti Mastilovi stričevi ostaju bez penzija

Mastilovi stričevi ostaju bez penzija

0

rhovni sud Republike Srpske odbio je tužbe Miladina i Danila Mastila protiv Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja RS i time potvrdio presudu Okružnog suda u Istočnom Sarajevu, saopšteno je iz Fonda PIO.

„Glas Srpske“ ranije je objavio da je bivši direktor Fonda PIO Zoran Mastilo zloupotrebom službenog položaja i prava iz socijalnog osiguranja dodijelio svom ocu Živoradu i stričevima Miladinu i Danilu Mastilo veće penzije.

Iz Fonda PIO podsjetili su da je Miladinu, Danilu i Živoradu Mastilo, te Delivoju Furtula na nezakonit način omogućeno da u određenom vremenskom periodu primaju uvećane penzije.

– Komisija koju je imenovalo Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS utvrdila je određene povrede zakonskih normi u navedenim slučajevima i naložila Fondu PIO da poništi izdata rješenja kojima je ponovno određena penzija u višem iznosu od one koja je u skladu sa zakonom – navodi se u saopštenju.

Rješenja su poništena u sva četiri slučaja, poslije čega su trojica Mastila i Furtula tužili Fond PIO.

– Okružni sud u Istočnom Sarajevu predmete navedene četvorice korisnika prava vratio je na prvostepeni postupak, čime su ista poništena i vraćena u proces isplate, ali po ranije izdatim rješenjima – navodi se u saopštenju.

U Fondu ističu da je presudom Vrhovnog suda Republike Srpske stavljena tačka na predmet Mastilo Miladina i Mastilo Danila.

Iz Fonda PIO naglasili su da je u skladu sa zakonom i usvojenim procedurama Fond pokrenuo postupak povrata više isplaćenih sredstava od onih koje je zakon propisao.

Kako je „Glas Srpske“ ranije objavio, Mastilov otac i dvojica stričeva prije proteklog rata u BiH bili su penzioneri i primali invalidske penzije kao stoodstotni invalidi.

Tadašnji v. d. direktora Filijale Fonda PIO u Istočnom Sarajevu Bosiljka Borovčanin, u dogovoru sa Mastilom, izdala je rješenja prema kojima je njihov invaliditet nastao u proteklom ratu u BiH.

Mastilo Živorad, Danilo i Miladin invalidsku penziju stekli su još osamdesetih godina prošlog vijeka, ali im je 2010. godine ponovo određivana penzija, a kao razlog je navedeno to što im je „bolest uzročno-posljedično vezana sa ratnim dejstvima“.

Tako je u rješenju za Živorada Mastila navedeno da je on rješenjem nadležnog organa razvrstan u prvu kategoriju boraca, a on je u invalidskoj penziji bio od 20. decembra 1985. godine. U prvu kategoriju boraca razvrstani su bili i Danilo i Miladin Mastilo, koji su u penziji bili od 1981. odnosno 1984. godine.

Penzije su im na osnovu tih rješenja od 1. februara 2010. godine povećane na 453 marke, a Mastilov otac Živorad prije toga primao je 332 KM, dok su stričevi Danilo i Miladin primali 302 i 317 maraka.

Smjena

Vlada RS je u junu prošle godine razriješila Zorana Mastila sa čela Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja RS, a za novog direktora imenovala Mladena Milića.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version