Crnogorski premijer Igor Lukšić izjavio je danas da ta država mora da bude konsultovana u vezi eventualne izgradne hidrocentrala na Drini, a predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku preporučio je odnos većeg poštovanja kada je Crna Gora u pitanju.

Dodik je ranije kazao da ni Crna Gora, ni Savjet ministara Bosne i Hercegovine nemaju nikakvu nadležnost kada je riječ o projektu izgradnje hidroelektrana na Drini, te da je to isključiva nadležnost vlasti RS-a.

„Što se tiče gospodina Dodika i njegovih izjava, ja razumijem da on jeste ponekad malo naprasit i da ne vodi baš računa o tome što kaže, ali ipak preporučujem odnos većeg poštovanja kada je Crna Gora u pitanju“, kazao je Lukšić novinarima.

On je naglasio da Crna Gora svakako mora biti konsultovana u vezi izgradnje hidrocentrala na Drini.

„Mislim da nije stvar volje bilo koga da li će neko državu konsultovati ili ne, ukoliko postoje obaveze međunarodne konvencije, odnosno međunarodni sporazumi, onda tu nemate šta da se bira nego se morate komunicirati“, kazao je Lukšić.

Prema njegovim riječima, Crna Gora nastoji da sa RS, odnosno BiH, usaglasi energetsku politiku i da pokuša doći u situaciju u kojoj će se energetski potencijali valorizovati na najbolji moguću način.

Imao sam u par navrata komunikaciju sa premijerom RS Aleksandrom Džombićem, kao i sa Savjetom ministara BiH na temu energetske politke i mislim da je neophodno dalje usaglašavanje. Postoji inicijativa sa naše strane da ministri ekonomije, odnosno energetike na tu temu razgovaraju i usaglase stanovišta i nadam se da će to dati rezultate u budućem period, naveo je Lukšić.

 

Ostavi poruku