Bivši generalni direktor „Šuma RS“ i donedavni pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Neđo Ilić uhapšen je juče zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj dok je bio na čelu pomenutog javnog preduzeća.

Ilić je juče ujutro iz Srpca priveden na saslušanje u sjedište Centra javne bezbjednosti Banjaluka, gdje mu je popodne uručeno rješenje o hapšenju.

Portparol MUP-a RS Mirna Šoja rekla je, navodeći inicijale uhapšenog, da je Ilić osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja u vrijeme obavljanja dužnosti generalnog direktora „Šuma RS“. Ona nije mogla da otkrije više detalja o ovoj akciji.

U CJB Banjaluka rekli su da će Ilić u toku dana uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predat u nadležnost Okružnog tužilaštva Banjaluka.

Prema nezvaničnim informacijama, protiv Ilića se vodi nekoliko istraga zbog malverzacija u „Šumama RS“.

– Policijski inspektori provjeravaju, između ostalog, sumnjivu nabavku većeg broja traktora, koje su „Šume RS“ prije nekoliko godina kupile od firme „Martimeks“ iz Slovačke. Sumnja se da je prilikom sklapanja ovog ugovora Ilić ostvario veću protivpravnu imovinsku korist na štetu „Šuma RS“ – kazao je izvor blizak istrazi.

Prema nezvaničnim informacijama, protiv Ilića se vodi istraga i zbog malverzacija u vezi sa izgradnjom objekta fudbalskog kluba Crvena zemlja iz Nove Vesi kod Srpca i ulaganja veće sume novca u ovaj klub.

Ilić je u Crvenu zemlju dovodio skupocjene igrače, a za veoma kratko vrijeme iz pete stigli su do prve lige RS. Prema nezvaničnim informacijama, Ilić je te igrače fiktivno zapošljavao u „Šumama RS“.

– Fudbaleri su radili kao vozači, administratori i pomoćnici. Dobijali su visoke plate iz „Šuma“, iako tamo nisu radili nijedan dan – rekao je izvor blizak istrazi.

Dok je Ilić bio predsjednik kluba na stadionu su izgrađene i natkrivene tribine sa stolicama, rekonstruisane klupske prostorije i kompletna infrastruktura, na čemu bi im mogli pozavidjeti i klubovi sa dugogodišnjom tradicijom iz razvijenih sredina.

– Izgradnja tih objekata posebno je označena u ovoj istrazi, jer su prilikom gradnje uočene brojne malverzacije, a Ilić je prisvojio veću sumu novca – istakao je naš izvor.

Krajem avgusta ove godine mještani Nove Vesi ispričali su da je policija iz objekta Crvene zemlje iznijela dokumentaciju, ali u policiji tada nisu potvrdili ovu informaciju.

Zanimljivo je da je Crvena zemlja propala nedugo poslije odlaska Ilića sa čela „Šuma RS“, a ove sezone se i ne takmiči.

Policija provjerava i izgradnju jednog objekta koju su finansirale „Šume RS“, a sumnja se da je u tom slučaju Ilić oštetio preduzeće za oko pola miliona maraka.

Izvor blizak istrazi ispričao je da se protiv Ilića istraga vodi još od marta prošle godine.

– Protiv Ilića je otvoreno više predmeta, a obuhvaćen je i akcijom „Gora“, koja je bila usmjerena na hapšenje osoba koje su nelegalno sjekle šumu – istakao je naš izvor.

Prije desetak dana potvrđena je optužnica protiv Ilićevog nasljednika na čelu „Šuma RS“ Srđana Ljubojevića koja ga tereti za primanje mita od 10.000 maraka. Prema optužnici, Ljubojević je 14. avgusta u kancelariji „Šuma RS“ u Banjaluci tražio od vlasnika banjalučke firme „Vralaudit“ Milenka Vračara 10.000 maraka mita da bi odobrio uplatu 140.000 KM duga „Šuma RS“ prema tom preduzeću.

Džombić

Premijer RS Aleksandar Džombić kazao je juče da je Neđo Ilić uhapšen u sklopu akcije „Gora“.

– Istražni organi RS treba da rade svoj posao u skladu sa zakonom kako bi slučaj bio doveden do kraja – rekao je Džombić.

Ostavi poruku