Hrvatska policija uhapsila je Elvedina Hegića (34) iz Velike Kladuše zbog sumnje da je u aprilu ove godine ubio Srbina Momčila Španovića (74) u selu Krstinja u Hrvatskoj.

Hegić je odranije poznat policiji po brojnim krivičnim djelima, a prema nezvaničnim informacijama, on je pripadnik vehabijske zajednice u Bihaću koju predvodi jedan od najuticajnijih ljudi u vehabijskom pokretu u BiH Bilal Bosnić.

Potraga za Hegićem intenzivirana je tokom vikenda, a uhapšen je u nedjelju u poslijepodnevnim časovima. Hapšenju je prethodio poziv mještana, koji su policiji kazali da na Petrovoj gori viđaju muškarca sumnjivog izgleda.

Portparol karlovačke policije Tamara Grčić izjavila je juče „Glasu Srpske“ da se Hegić nalazi na kriminalističkoj obradi poslije čega je trebalo da bude predat u nadležnost pritvorskog nadzornika.

Prema nezvaničnim informacijama, policija je krajem avgusta došla do saznanja da je Hegić ubio starca, ali je on uspio pobjeći u BiH. Hrvatska policija je o tome obavijestila kolege u BiH, ali ga ni oni nisu uspjeli uhapsiti.

Španović je ubijen na Vaskrs, 15. aprila ove godine, na veoma brutalan način, a njegovo tijelo pronašle su komšije desetak metara od kućnog praga. Starac je živio sam u kući od penzije od 105 evra, a hranio se kod jedne komšinice iz sela. Kada se dva dana nije pojavio na ručku oni su otišli do njegove kuće gdje su ga pronašli mrtvog.

Ruke starca bile su vezane plavim kanapom, a oko vrata mu je bilo zategnuto isto uže i svezano za ogradu. Ubica mu je na glavu stavio partizansku kapu sa petokrakom, na njega je bacio košulju bivše JNA, dok mu je u usta bila ugurana vojna potkapa. Tijelo je bilo prekriveno ćebetom, a po njemu pobacani stari srpski dinari.

Na tijelu starca pronađeni su brojni tragovi mučenja, jer ga je ubica dugo tukao prije nego što se Španović ugušio. Policija je odmah sumnjala da je riječ o ubistvu iz vjerske mržnje, jer je Španović bio siromašan.

Kriminalna prošlost

Hegić je prije nekoliko godina deportovan iz Kanade po izlasku iz zatvora u kojem je služio kaznu zbog silovanja šesnaestogodišnje djevojčice. On je djevojčicu silovao na proslavi kada je ostao sam s njom nakon što su prisutni otišli da kupe piće.

Hegić, koji je u Kanadu stigao kao izbjeglica, prijavljivan je policiji i zbog napada, prijetnji, pljačke i držanja oružja.

Ostavi poruku