Američki predsednik Barak Obama je dobio podršku sa najmanje očekivanog mesta – iz Venecuele, i to od zakletog socijaliste Uga Čaveza! Predsednik Venecuele je već godinama trn u oku SAD, koje je nedavno optužio i da su rakom zarazile većinu lidera J. Amerike.

Čavez je poslednjih godina žestoki kritičar američke hegemonije u svetu, a nije se libio ni da kritikuje Baraka Obamu. Ipak, uoči predsedničkih izbora u Venecueli, gde će pokušati da osvoji šestogodišnji mandat, Čavez je dao podršku Obami:
“Da sam Amerikanac, glasao bih za Obamu. On je dobar momak. Mislim i da bi on glasao za mene”, poručio je Čavez.
Obamin protivnik na izborima prvog utorka u novembru je Mit Romni, kandidat Republikanske stranke. Obami se Čavezova podrška neće dopasti jer je Ugo zakleti socijalista, a upravo tako republikanci nazivaju Obamu još od kampanje za izbore 2008. Predsednik Venecuele tvrdi da se izlečio od raka posle dva tretmana na Kubi. SAD nemaju ambasadora u Venecueli još od jula 2010. jer Čavez odbija imenovanje predloženog ambasadora zbog mešanja u unutrašnje stvari Venecuele. U julu ove godine Obama je u jednom intervjuu izjavio da Ugo Čavez ne predstavlja ozbiljnu pretnju po nacionalnu bezbednost SAD.

Nadohvat pobede
Kada bi predsednički izbori u SAD bili danas održani, aktuelni predsednik Barak Obama osvojio bi najmanje 270 elektorskih glasova, neophodnih za osvajanje drugog mandata. Prema istraživanju agencije AP, Obama bi osvojio najmanje 271 elektorski glas, a verovatno bi pobedio i u ključnim državama poput Ohaja i Ajove, zajedno sa još 19 drugih država i Distriktom Kolumbija.
Njegov protivkandidat Mit Romni pobedio bi u 23 savezne države, u kojima bi osvojio 206 elektorskih glasova.

Ostavi poruku