Naslovna Vijesti Savez logoraša RS neće više sarađivati sa Sudom i Tužilaštvom BiH

Savez logoraša RS neće više sarađivati sa Sudom i Tužilaštvom BiH

1

Savez logoraša Republike Srpske neće više sarađivati sa Sudom i Tužilaštvom BiH, rekao je danas predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić, prenose agencije.

Komentarišući presudu Suda BiH kojom je Zurahid Mujčinović osuđen na osam godina zatvora za nečovječno postupanje prema civilima srpske nacionalnosti u Srebreniku, dok je Sulejman Hrustić oslobođen, Dukić je naglasio da to pokazuje da se uvijek vrši opstrukcija kada je riječ o zločinima nad Srbima.

– Presuda od osam godina pokazuje da je donesena na osnovu zakona SFRJ koji je daleko blaži od Zakona BiH. Kada se sudi Bošnjacima onda se primjenjuje Zakon SFRJ koji je blaži, a kada su u pitanju Srbi onda se sudi po zakonu BiH kojim su predviđene kazne veće i do 20 godina – istakao je Dukić.

Mitrović: Nastavlja se praksa dvostrukih aršina

Tužilaštvo i Sud BiH nastavljaju praksu dvostrukih aršina kada je riječ o pokretanju tužbi i donošenja presuda za ratne zločine, rekao je predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović.

Komentarišući današnju presudu Suda BiH kojom je za nečovječno postupanje prema civilima srpske nacionalnosti u Srebreniku Zurahid Mujčinović osuđen na osam godina, a Sulejman Hrustić oslobođen, Mitrović je rekao da Sud i Tužilaštvo uvijek rade na štetu Srba i da im nikada nije dovoljno ponižavanja srpskih žrtava rata.

Mitrović je naglasio da, prema njihovim analizama, Srbi koji su možda ošamarili nekoga budu osuđeni na dvije do četiri godine, dok drugi za veće zločine dobiju manje kazne, a saučesnici budu oslobođeni.

– To govori da Sud i Tužilaštvo BiH ne mogu više ovako da poltronišu. Mi ponovo pozivamo da što prije bude definisana pozicija ovih pravosudnih institucija strukturalnim dijalogom, inače ćemo reafirmisati odluku o referendumu – istakao je Mitrović.

Sud BiH izrekao je danas prvostepenu presudu kojom je Zurahid Mujčinović osuđen na osam godina zatvora za nečovječno postupanje prema civilima srpske nacionalnosti u Srebreniku, dok je Sulejman Hrustić oslobođen optužbi za učešće u istom zločinu.

1 KOMENTAR

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version