Radikalni islamistički elementi i njihovi finansijeri, uglavnom iz Saudijske Arabije i drugih država u Persijskom zalivu, preseljavaju se u BiH, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju – upozorava Gejtston institut za međunarodnu politiku.
Agitatori radikalnijeg oblika islama smatraju da je na Kosovu potrebno versko buđenje, to jeste vehabizam, deobandizam, kao i drugi ekstremni pravci islama, navedeno je na internet stranici ovog instituta.

Humanitarna organizacija “Rama” (Milost), koja deluje u Boltonu i Lesteru, u Velikoj Britaniji, a prati radikalno deobandsko tumačenje islama koje je inspiracija talibanima, preusmerila je svoje fondove na Kosovo.

Televizijska stanica “Mir”, koja radi po direktivama iz Indije, Saudijske Arabije i Dubaija, pod pokroviteljstvom fundamentalističkog islamističkog propovednika Zakira Naika, pokrenula je 12-časovni program na Kosovu, preneli su mediji u BiH.

Sve ukazuje na to da je ulazak na Kosovo ove televizijske stanice koja svakodnevno emituje program na albanskom jeziku od 9.30 do 22 časa, zapravo nova kampanja južnoazijskih islamista da stvore uporište među balkanskim muslimanima.

Poruke sa ove televizijske stanice su radikalno vehabijske i njima se na agresivan način vređaju sufistički, šiitski i neradikalni sunitski muslimani, kao i Jevreji, hrišćani i Hindusi.

Koordinaciju TV stanice “Mir” na Kosovu vodi lokalni Centar za islamske studije, koji postoji jedino na internetu i putem televizije. Osim Naikove propagande, televizija emituje akademske studije i fatve.

Centar nije objavio imena svojih zvaničnika ili finansijera, osim Zakira Naika.
Organizacija “Rama” podržavala je radikalnog sveštenika Kastriota Duku alijas Džemala Duku koji je, pre nego što je proteran sa Kosova u Albaniju 2010. godine, oformio verski kompleks i program za siročad u kosovskom selu Marina, nedaleko od Srbice.

Umereni muslimani iz okoline Srbice (Skenderaja) prikupili su 6.000 potpisa za zatvaranje Dukinog kompleksa u kojem, kako navode, devojčice primoravaju da nose zarove i hidžabe, kao što to čine sledbenici vehabizma.

Kanal TV “Mir”, putem satelita, emituje program uglavnom na engleskom i urdu jeziku.

Kako navodi Gejtston univerzitet, Zakir Naik je lekar, bez ikakvog islamskog verskog obrazovanja, a hvalio je terorizam koji je upražnjavao Osama bin Laden.
Njemu je 2010. godine zabranjen ulazak u Britaniju, a u više navrata ukidana mu je viza za Kanadu.

“Mir” emituje i intervjue na albanskom jeziku sa viđenijim muslimanima na Kosovu, koji su pod uticajem vehabizma.

Ova televizija emitovala je i učenja Sabrija Bajgore, koga je za glavnog imama na Kosovu imenovao Naim Trnava, vrhovni vehabijski lider na Kosovu od 2003. godine.

Bajgora je bio u središtu nekoliko kontroverznih incidenata u islamskoj zajednici na Kosovu.

Gejtston institut za međunarodnu politiku navodi primer iz 2011. godine, kada su profesori sa mnogo umerenijim tumačenjem islama osudili postupke Trnave, Bajgora i još dvojice muslimanskih vođa.

Profesori su posle toga bez ikakvog razloga otpušteni sa Fakulteta za islamske nauke na Kosovu.

U martu 2012. godine Bajgora je sa mesta imama džamije u Kačaniku na severu Kosova uklonio umerenog Muslijua Verbanija.

Podršku svrgnutom imamu pružilo je više od 1.800 lokalnih muslimana koji su protestovali, zahtevajući njegovo ponovno imenovanje.

U julu 2011. godine, uz televizijsku stanicu “Mir”, Centar je objavio snimke maketa vehabijske “mega džamije” u Prištini, kao pandana velikoj rimokatoličkoj crkvi, koja se gradi u centralnom delu grada i posvećena je Majci Terezi.

Brojni Albanci kampanju za gradnju “mega džamije” smatraju provokacijom ekstremista.

Ostavi poruku