Sirija je danas optužila brojne zemlje iz čitavog svijeta, uključujući Tursku, SAD, Francusku, Saudijsku Arabiju i Katar, da podržavanjem sirijskih pobunjenika pružaju podršku terorizmu.Pozivi sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu da se povuče predstavljaju „grubo miješanje“ u sirijske unutrašnje poslove, izjavio je u govoru pred Generalnom skupštinom UN sirijski ministar spoljnih poslova Valid Mualem.

„Stalne članice Savjeta bezbjednosti UN, koje su pokretale ratove pod izgovorom da se bore protiv terorizma, sada podržavaju terorizam u mojoj zemlji ne uvažavajući bilo kakve rezolucije UN“, rekao je Mualem.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun u međuvremenu je apelovao da sirijske vlasti pokažu saosjećanje sa sopstvenim narodom.

Ban je na sastanku sa Mualemom neposredno prije njegovog govora „najoštrijim riječima ukazao na nastavak ubijanja, masivnog uništavanja, kršenja ljudskih prava, te vazdušne i artiljerijske napade koje vrše državne snage bezbjednosti“, izjavio je Banov portparol.

Bi-Bi-Si prenosi da u sjedištu UN provejava uvjerenje da sirijske vlasti snose najveću odgovornost za nastavak sukoba, iako postoje neslaganja u vezi sa time koliki dio krivice treba pripisati opoziciji.

Tokom dana iz Sirije su stigli izvještaji o novom nasilju koje su počinile obje strane.

Aktivistička grupa sa sjedištem u Londonu saopštila je da je 18 vojnika poginulo u pobunjeničkom napadu iz zasjede u centralnom dijelu zemlje, dok je oko 30 ljudi nastradalo u vazdušnom udaru sirijskih snaga u sjeverozapadnom gradu Salkinu.

Nekoliko dana nakon što su pobunjeničke snage pokrenule ofanzivu radi potiskivanja državnih snaga iz Alepa, drugog po veličini grada u zemlji, sukobi u tom velikom centru još traju.

Ostavi poruku