Vest je bila dramatična i u kratkom roku izazvala je lavinu burnih reakcija u Makedoniji: Makedonskog studenta Aleksandra Amardžijeva pretukli su na smrt grčki neonacisti samo zato što nije hteo da promeni prezime. Vrlo brzo se, međutim, ispostavilo da je verodostojnost cele priče veoma sumnjiva i da je, po svoj prilici, izmišljena i plasirana preko Fejsbuka samo da bi podigla strasti u ionako lošim odnosima Makedonije i Grčke.
Na početku je, ipak, sve delovalo dramatično i pretilo je da dovede do nasilnih demonstracija u Skoplju, a makedonski mediji su nagađali kakav bi mogao da bude odgovor države na taj slučaj, piše „Jutarnji list“.
– Ovo je otvoreni poziv na rat – izjavio je predsednik Svetskog makedonskog kongresa Todor Petrov za makedonsku nacionalnu televiziju MRT.

On je Makedonce pozvao na demonstracije ispred ambasade SAD u Skoplju, a policija se već spremala za rušilačke proteste. Atmosfera u društvu naglo se zaoštrila, a čuli su se i komentari da je zemlja na ivici rata.

A sve je počelo na – Fejsbuku. Navodni rođak Aleksandra Samardžijeva napisao je na ovoj društvenoj mreži da je član njegove porodice brutalno ubijen u Solunu „dok je branio nacionalnu čast“. Za slučaj je okrivio pripadnike radikalno desničarske stranke „Zlatna zora“, koja je već dovođena u vezu sa napadima na emigrante u Grčkoj.

„Informacija“ je bila aktuelna oko 24 časa, da bi se zatim ispostavilo da niko nije dobio zvaničnu potvrdu da se takav slučaj iopšte desio.

– Šokirale su nas informacije plasirane u javnost, ali još uvek nema nikakve službene potvrde – rekao je portparol makedonske policije Aleksandar Georgiev, dok grčka policija izričito tvrdi da se ovaj slučaj nije desio i da je potpuno izmišljen.

I predstavnici „Zlatne zore“ rekli su da niko za ovaj slučaj u Solunu nije ni čuo, demantiji su stigli i iz grčkog ministarstva spoljnih poslova, ali i udruženja novinara iz Grčke i Makedonije.

Izvršni direktor Udruženja novinara Makedonije Dragan Sekulovski kaže da su u ovom slučaju mediji dezinformisali građane.

– Na sreću, nije bilo težih konkretnih posledica, iako se preko društvenih mreža pozivalo na nemire u Skoplju – rekao je Sekulovski.

Ostavi poruku