U nastavku suđenja vehabiji Mevlidu Jašareviću, optuženom za teroristički napada na Ambasadu SAD u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine, danas je vještak Državne agencije istrage i zaštitu BiH (SIPA) Irhad Kos rekao da je u Jašarevićevom laptopu pronašao niz snimaka o oružju i knjiga u kojima se tumači Kuran i opravdavaju samoubilački i teroristički napadi, prenose agencije.

Kos je istakao da su pomoću forenzičkog softvera snimili hard-disk iz Jašarevićevog laptopa u kome su našli topografske karte gradova u BiH, knjigu biografije o Bin Ladenu, slike aviona i vojnih aerodroma, raznog naoružanja i knjiga sa uputsvima o korištenju i primjeni vojnog naoružanja.

Vještak je rekao da je pronađen i folder u kome se nalazio tekst o primjeni određenih sredstava u ratu na Kosovu, kao i video zapisi o borbenim dejstvima i propagandni materijal.

– Pronašli smo i folder sa četiri video snimka, od kojih je jedan oporuka Jašarevića, a dvije probne oporuke i jedan snimak sa ženom iza koje se vide dvije puške koje se vide i na snimku gdje je Jašarević – naveo je Kos i dodao da je pronađen i fajl sa veb stranicom internet bankarstva i zaštićeni fajl za koji je potrebna šifra da bi se pregledao.

Kos je istakao da je na jednom fajlu prikazano postavljanje minsko-eksplozivne opreme i auto bombe, prikazivanje izrade minsko-eksplozivnih naprava, kao i snimci borbenih akcija, ubistava, veličanja poginulih mudžahedina.

Vještak je napomenuo da je pronađen i skajp nalog na ime Edis Bosnić što ukazuje da je ovo lice koristilo laptop.

Komentarišući svjedočenje ovog vještaka, Jašarević je rekao da se te stvari ne bi našle u laptopu da nije primao pisma od, kako je rekao, “naših sestara, u kojima su mu poručivale naše utrobe se pune spermom američkih vojnika”.

Jašarevićeveg advokat Senad Dupovac priložio je prigovore na zakonitost, autentičnost i relevantnost jer smatra da je laptop pribavljen na nezakonit način.

Dupovac je nakon suđenja rekao novinarima da se svi ovi materijali mogu naći na internetu, kao i topografske karte.

Na pitanje novinara da li bi svako poskidao ovakve stvari sa interneta koje je iznio vještak, uz konstataciju da se to neće naći na laptopu kod prosječnog građanina, Dupovac je rekao da se “ne bi u to upuštao, vjerovatno ste u pravu, ali to mogu vama priznati”.

– Za nas je ključan nalaz DNK jer kroz taj nalaz Tužilaštvo nastoji da dokaže da je ovo grupno djelovanje i mislim da ćemo ga oboriti jer imamo jake argumente – rekao je Dupovac.

Nastavak suđenja Jašareviću zakazan je za ponedjeljak, 8. oktobra, saslušanjem četiri vještaka od kojih je i vještak za DNK-a, i koji je vještačio mobilne telefone Jašarevića.

U nastavku će se prikazati i snimak TV stanica koje su snimale napad Jašarevića i obaviće se ulaganje materijalnih dokaza.

Sudija Branko Perić zatražio je od tužioca transkrip tribine koju je održao vođa mudžahedina u Maoči Nusret Imamović u Sarajevu kako bi se vidjelo da li u tom govoru postoje elementi ometanja ovog pretresa.

Tužilac Dubravko Čampara je rekao da planira prikazati par govora Imamovića i vidjeti da li je to pritisak na pravosuđe i na podsterkivanje krivičnih djela.

Jašarević je prilikom napada na američku Ambasadu u Sarajevu oko 45 minuta u blokadi držao centar grada, dok ga u nogu nije pogodio i onesposobio snajperista MUP-a Kantona Sarajevo.
Tokom napada on je iz automatske puške za 50 minuta ispalio 105 metaka na zgradu Ambasade.

Tom prilikom ranio je pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsada Velića, koji je radio na vanjskom obezbjeđenju američke Ambasade u Sarajevu.

Prema optužnici, koju je 23. aprila podiglo Tužilaštvo BiH, Jašarević, Fojnica i Ahmetspahić su napadom na američku Ambasadu planirali da iznude ustupke od organa vlasti zahtijevanjem da NATO snage napuste Avganistan, te su prijetili građanima SAD i Njemačke.

Fojnica i Ahmetspahić optuženi su da su, kao članovi terorističke grupe, omogućili Jašareviću izvršenje krivičnog djela terorizma.

Osim BiH, i američko Ministarstvo pravosuđa podiglo je optužnicu protiv Jašarevića.

Ostavi poruku