Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik očekuje da će na sutrašnjoj sjednici vlada Srpske i Srbije biti usaglašeni stavovi o projektima koji su važni za obje strane, pri čemu je posebno istakao definisanje uslova za realizaciju projekta izgradnje gasovoda „Južni tok“.“Srbija, Republika Srpska i `Gasprom`, odnosno Ruska Federacija definisali su dogovor o tome i sada se radi operacionalizacija. Vlade će razmatrati i donijeti određene odluke vezane za usaglašavanje dodirnih tačaka“, rekao je Dodik danas novinarima u Tesliću.

Dodik je istakao da je druga važna stvar koju će sutra na sjednici u Banjaluci razmatrati vlade Srpske i Srbije, izmjena zakonodavstva Srbije kojim će se svim ljudima u Republici Srpskoj koji to žele dati „automatsko“ državljanstvo bez posebnih i dugih procedura.

Predsjednik Srpske najavio je da je prekogranična saradnja još jedno od bitnih pitanja o kojem će se sutra razgovarati i pojasnio da je riječ o okupljanju predstavnika svih opština s obje strane granice kako bi bili formulisani projekti od zajedničkog interesa u oblastima infrastrukture, ekologije, turizma i drugih potrebnih sfera.

Vlade Republike Srpske i Srbije sutra će na zajedničkoj sjednici u Banjaluci razmatrati saradnju preduzeća za gasne projekte „Gas-RES“ iz Banjaluke i „Srbijagas“ na realizaciji projekta izgradnje gasovoda „Južni tok“. Na sjednici će biti riječi o koordinaciji zajedničkih projekta korištenja hidropotencijala „Srednja Drina“, najavljeno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

Početak sjednice zakazan je za 13.00 časova, a izjave za medije u 15.00 časova u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske.

Ostavi poruku