Sjedinjene Američke Države odlučne su u namjeri da aktiviraju političke snage u Federaciji BiH da bi postigle ključni unutrašnji dogovor o tome kako izmijeniti ovaj entitet, koji zbog komplikovane strukture ne može biti konkurentan mnogo jednostavnijoj strukturi Republike Srpske.Ukoliko bude uspješan, ovaj će projekt biti najznačajnija reforma u BiH od potpisivanja Dejtona, posebno jer je njegov uslov da to bude rezultat domaćeg dogovora.

Zvanični Vašington pokrenuo je ozbiljnu i opsežnu diplomatsku inicijativu za ustavnu rekonstrukciju Federacije BiH, čiji bi finiš mogao biti već u prvoj polovini naredne godine, piše „Dnevni avaz“.

„Rezultat cijelog procesa bi trebao biti funkcionalniji entitet s vlašću koja bi postala bolji servis građanima“, potvrdio je za list uticajni diplomatski izvor koji je uključen u cijeli proces.

Amerikanci, prenosi ovaj list, žele na sto staviti sve moguće opcije, uključujući i smanjenje broja kantona, promjenu kantonalnih granica, prenošenje određenih nadležnosti, ukidanje funkcija te druge promjene koje bi donijele efikasniju strukturu.

Jedino što neće biti opcija jeste dalja podjela po „nacionalnim šavovima“, te mogućnost da se nekome od konstitutivnih naroda osporavaju njegova prava.

„Želimo pomoći da FBiH, koja je uspostavljena Vašingtonskim sporazumom, lakše živi, da ukloni višak administracije, ustavnih blokada, a da sve to bude rezultat unutrašnjeg dogovora. Svjesni smo koliko se radi o ozbiljnom i komplikovanom projektu, zbog čega će inicijativa u sebi sadržavati podstrek domaćim snagama da dođu do zajedničkog rješenja koje će biti provedeno“, naveo je ovaj izvor.

„Avaz“ saznaje da su politički razgovori o ovoj inicijativi počeli, a već početkom naredne godine biće profilirani prvi konkretni prijedlozi.

„FBiH ima 11 vlada, 11 skupština, stotinu ministara, isti broj zamjenika, više stotina savjetnika, vozača i sekretarica. Vrlo je moguće da dođe i do izmjena ustavne strukture i u vezi s tročlanim Predsjedništvom FBiH, jer se radi o preskupom državnom aparatu“, rekao je sagovornik lista.

Ostavi poruku