Madlen Olbrajt izjavila da je bilo ispravno sve što je učinjeno 1999. godine na Kosovu, da bi se okončalo etničko čišćenje. Ona u intervjuu češkom nedeljniku „Teden“ nije želela da komentariše svoje poslovne aktivnosti na Kosovu i Metohiji „jer je usred toga“.

Bivša američka državna sekretarka Madlen Olbrajt izjavila je da je je bilo ispravno sve što je učinjeno 1999. godine na Kosovu da bi se okončala etnička čišćenja, uprkos novoj doktrini da međunarodna zajednica ne mora uvek da interveniše.

„Verujem u mir, ali nisam pacifista. Mislim da nekada morate da upotrebite silu da zaustavite ubijanje. Sada postoji sasvim nova doktrina: ‘Odgovornost da se štiti’. Vlada treba da štiti svoje ljude, a ako to ne činim trebalo bi da dela međunarodna zajednica, što ne znači da mora uvek silom“, rekla je Olbrajtova u intervjuu za češki nedeljnik Teden.

Olbrajtova je naglasila da su upravo na osnovu te doktorine SAD i NATO intervenisali u Libiji i da bi prvo trebalo probati sve moguće kako ne bi morala da se upotrebi sila.

„Ali, to što smo na kraju radili na Kosovu da okončamo etnička čišćenja bilo je, po mom mišljenju, ispravno“, rekla je Olbrajtova.

Bivša šefica američke diplomatije u vreme administracije predsednika Bila Klintona odbila je da komentariše svoje poslovne aktivnosti na Kosovu i pitanje novinara da li će zbog toga sada biti teže da američki zvaničnici ubede svet da im je bilo stalo na Kosovu samo do demokratije i humanitarnih ciljeva.

„Sada ne mogu da govorim o tome zato što smo usred toga (privatizacije kosovskog ‘Telekoma’). Ali mi investiramo već sedam godina i drugde, u Aziji, Africi ili Latinskoj Americi, na raznim tržištima u razvoju gde nedostaje infrastruktura. To radimo zato da pomognemo“, rekla je Olbrajtova.

U razgovoru povodom njene nove knjige Praška zima, Madlen Olbrajt se setila i službovanja svog oca, čehoslovačkog diplomate Jozefa Korbela u ambasadi u Beogradu i naglasila da su njeni otac i majka zaista veoma voleli Srbe.

„Kada je sve to počelo devedesetih godina u Jugoslaviji, u UN su mi Srbi govorili: ‘Vaš otac bi se strašno ljutio kada bi čuo kako Vi sada govorite o Srbima. On je zaista voleo Srbe’. A ja sam im na to uzvraćala: ‘Da, jeste. Ali ne bi voleo to što radite sada'“, rekla je Olbrajtova.

Ostavi poruku