Naslovna Srbija Nikolić: Bez rukovanja sa Tačijem

Nikolić: Bez rukovanja sa Tačijem

0

Potpuno sam otvoren za izgradnju nove budućnosti Balkana, a dogovor o tome će, ipak, morati da postignu Srbi i Albanci, rekao predsednik Srbije u intervjuu za američki „Volstrit džurnal“. Nikolić je rekao da pozdravlja moguće posredovanje Ketrin Ešton u dijalogu Beograda i Prištine.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da je otvoren po pitanju izgradnje nove budućnosti Balkana, ali da o tome treba da se dogovore Srbi i Albanci, a ne on i Hašim Tači.

„Potpuno sam otvoren za izgradnju nove budućnosti Balkana. Dogovor o tome će, ipak, morati da postignu Srbi i Albanci, a ne Nikolić i Tači“, rekao je predsednik Srbije u prvom intervjuu za američki Volstrit džurnal, dodajući da pozdravlja moguće posredovanje visoke predstavnice EU u dijalogu Beograda i Prištine.

Nikolić je rekao i da ne može da se rukuje s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, jer, kako je naveo, „mene niko ne optužuje za ratne zločine. Zato ne mogu da se rukujem s Tačijem sve dok je on osumnjičen za ratne zločine“.

List podseća da optužbe Dika Martija o umešanosti kosovskog premijera u trgovinu ljudskim organima Tači smatra „naučnom fantastikom“ i pri tome ističe da će Kosovo ići dalje ka EU i NATO-u „sa ili bez rešenja postignutog sa Srbima“. „Nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova“, odgovorio je Nikolić.

List, međutim, konstatuje da Nikolić to izgovara glasom više rezigniranim nego vatrenim i tumači da je na taj način „odškrinuo vrata“.

Nikolić u intervjuu njujorškom listu kaže i da je svestan da Srbija ne može da uđe u EU bez dogovora sa Prištinom i ističe da za Srbiju nema drugog izbora osim članstva u EU, što njegova vlada želi.

„Imajući u vidu balkanske standarde, to je napredak“, zaključuje Volstrit džurnal.

List u ranije objavljenom komentaru navodi da bi razgovori Beograda i Prištine na visokom nivou i pod pokroviteljstvom Brisela mogli svakog trenutka da budu nastavljeni i da su srpski lideri po tom pitanju poslali pozitivne signale.

„Datum još nije određen, ali smo praktično tu i razgovora će biti“, rekao je sagovornik Volstrit džurnala.

Američki list ocenjuje da su od poslednjih sastanaka predstavnika Beograda i Prištine tenzije porasle.

„Srbija je glasala za Nikolića koji naginje ka nacionalizmu i Ivicu Dačića, nekada portparola Slobodana Miloševića. Postoji skepticizam prema njihovoj privrženosti za ono što Brisel zove ‘proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine'“, navodi se u tekstu.

Dnevnik, ipak, dodaje da su Nikolić i Dačić poslali pozitivne signale, citirajući reči predsednika Srbije tokom obraćanja Generalnoj skupštini UN da Beograd želi trajan mir sa Kosovom i nastavak razgovora, uz ponovljeno da „Srbija neće priznati nezavisnost“.

„Srbiji obnavljanje razgovora može doneti nagradu na putu ka EU“, navodi list i podseća da je Unija pregovore o priključenju Srbije uslovila normalizacijom odnosa s Prištinom.

Slična je situacija i sa Prištinom, ocenjuje Volstrit džurnal, navodeći da bi Priština 10. oktobra trebalo da dobije studiju o izvodljivosti.

„To je prvi korak ka često dugom procesu za članstvo u EU. Zastoj u odnosima sa Beogradom će učiniti taj proces još dužim“, zaključuje se u tekstu američkog lista.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version