Naslovna Srbija MUP zabranio održavanje Parade ponosa

MUP zabranio održavanje Parade ponosa

0

Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo je Paradu ponosa koja je najavljena za subotu, 6. oktobra, saznaje „Blic“.
– Zabranjena je šetanja ali ne i manifestacija koja traje šest dana. Dosadašnje bezbednosne procene govore da je to skup viskokog rizika – kaže dobro obavešten izvor „Blica“.

Organizatorima „Parade ponosa“ još niko nije zvanično potvrdio da će skup i šetnja zakazana za 6. oktobar biti zabranjeni. Goran Miletić iz ogranizacionog odbora kaže da će ukoliko se tako nešto desi to biti pre svega poraz države.

MUP još nije zvanično saopštio da se Parada zabranjuje. Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je ranije danas da vlada neće odlučivati o održavanju Parade ponosa i ponovio da je MUP taj koji će doneti odluku.

S druge strane, organizatori naveli su danas da veruju da će se Parada desiti.Za njih je kako kažu Parada ponosa zvanično već počela u nedelju uveče žurkom otvaranja i trajaće uz različite programe LGTB aktivnosti i kulture sve do 6. oktobra kada će biti završena šetnjom kroz centar Beograda.

Parada ponosa prošle godine je zabranjena uoči najavljene šetnje. MUP je tada saopštio da je to učinio na osnovu Zakona o okupljanju građana, odnosno nadležnih organa teritorijalnih jedinica MUP-a na kojima su skupovi prijavljeni.

Inače, pomenuti zakon predviđa zabranu održavanja javnog skupa radi, kako se navodi, ometanja javnog saobraćaja, u grožavanja zdravlja, javnog morala ili bezbednosti ljudi i imovine.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version