Mreža za afirmaciju nevladinog sektora najavila je da će podnijeti krivičnu prijavu protiv premijera Igora Lukšića i ministra finansija Milorada Katnića, prenosi Tanjug.

Prijava se podnosi zbog zloupotrebe službenih ovlašćenja u izborne svrhe prilikom donošenja odluke o isplati otpremnina radnicima za čijim je radom prestala potreba.

MANS sumnja da su Lukšić i Katnić, u vrijeme kada je bilo izvjesno raspisivanje parlamentarnih izbora, omogućili da se crnogorska Vlada nepovoljno i nezakonito zaduži u iznosu od šest miliona evra, kako bi se isplatile otpremnine za novih 3.115 radnika.

Otpremnine radnicima, koji su do avgusta 2008. godine izgubili posao zbog stečaja ili su proglašeni tehnološkim viškom, isplaćuju se posredstvom Fonda rada, koji je osnovan početkom 2010. godine.

Preko 21.000 radnika zatražilo je otpremnine, a u prethodne dvije i po godine isplaćeno je oko 2.700 bivših zaposlenih.

Iznos otpremnine je 1.925 evra.

Iz MANS-a su naveli da je odluka radi zaduženje zbog isplate otpremnina donesena samo četiri dana prije raspisivanja parlamentarnih izbora.

Ta NVO je navela da Vlada Crne Gore, po zakonu, ima pravo zaduženja samo u cilju obezbjeđenja likvidnosti, a isplata otpremnina ne spada u tu kategoriju, zbog čega je ugrožena održivost budžeta.

Vlada Crne Gore se zadužila i to isključivo zbog očekivane koristi koalicije Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije na izborima, što se može dovesti u ravan potkupljivanja kako bi radnici dali glas vladajućoj koaliciji, naveo je MANS.

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori zakazani su za 14. oktobar.

Ti izbori biće deveti od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, odnosno treći nakon sticanja nezavisnosti 2006. godine.

Na izborima 14. oktobra učestvovaće 13 političkih subjekata – sedam koalicija, pet partija i jedna grupa građana, koji će se boriti za 81 poslaničko mjesto u crnogorskom parlamentu.

Pravo glasa na izborima imaće oko 512.000 građana Crne Gore, a konačan birački spisak Državna izborna komisija objaviće 3. oktobra.

Ostavi poruku