Privatna klinika iz Prištine „Medikus“, u kojoj je obavljana ilegalna transplantacija bubrega, nije imala dozvolu za obavljanje specijalističkih uroloških pregleda, potvrdili su predstavnici kosovskog Ministarstva zdravlja u prištinskom Okružnom sudu na suđenju Albancima, osumnjičenim da su ilegalno presađivali bubrege, javile su agencije.

Osman Veliu, bivši direktor Odjeljenja za licenciranje pri Ministarstvu, kao svjedok odbrane okrivljenog Ilira Recaja, bivšeg sekretara u Ministarstvu, naveo je da „Medikus“ nije imao licencu.

– Ni jedna privatna klinika na Kosovu nema licencu iz oblasti urologije – rekao je Veliu, naglašavajući da je firma „Medikus“ imala dozvolu iz oblasti kardiologije.

Specijalni tužilac Yonatan Ratel optužio je Recaja da je prihvatanjem takse u iznosu od 3.000 evra počinio krivično djelo saučesništva u izvršavanju ilegalnih transplatacija, ali je Veliu pokušao da opovrgne te optužbe tvdnjom da uplata takse ne znači da je klinika dobila licencu.

Suprotno tvrdnjama bivših zvaničnika Ministastva, predstavnici Poreske uprave Kosova potvrdili su da su pod nazivom „Medikus“ registrovane dvije odvojene klinike – jedna urološka na ime Ljutvi Drvišija i druga kardiološka na ime njemačkog državljanina Manfreda Bera i da su u periodu od 2000. do 2008. godine ostvarile prihod od 350.000 evra.

Ove klinike su u periodu od 2003. do 2008. godine uvezle lijekova i opreme u vrijednosti od 95.000 evra. U stavci „Izvoz“ klinike su prijavile vrijednost od 6.500 evra, pojasnio je službenik Poreske uprave i potvrdio da, uprkos istrazi i optužnici o ilegalnoj transplataciji bubrega, računi nisu ugašeni.

Nastavak ročišta zakazan je za 9. oktobar, kada bi trebalo da se putem video-linka izjasni ManFred Ber, vlasnik Kardiološke klinike.

Optužnica tereti Ljutvija Dervišija i njegovog sina Albana, hirurga Bruna Jiltasa, Ilira Recaja, ljekara i bivšeg sekretara u Ministarstvu zdravlja, te anesteziologe Sokola Hajdinija, Sulejmana Dulju i Isljama Bitićija da su obavljanjem najmanje 30 ilegalnih transplatacija bubrega počinili teška krivična djela.

Prvooptuženi Jusuf Somnez, turski hirurg, uprkos međunarodnoj potjernici, i dalje obavlja poslove hirurga u svojoj klinici u Istambulu.

Ostavi poruku