Podgorica – Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata, Naser Keljmendi (55) u Ulcinju posjeduje agenciju za nekretnine “Donata kompani” u kojoj je njegova nevjenčana supruga J. B. (38) izvršna direktorica, prenose podgoričke “Vijesti”.

Agencija za nekretnine, otvorena u aprilu 2010. godine, ima aktivan status.

Keljmendi, za kojim traga i Interpol, u Štoju posjeduje hotel “Kasa grande”, kao i oko 19.000 kvadrata zemlje na teritoriji opštine Ulcinj.

Pregledom katastra se može vidjeti da je on i vlasnik više od 6.000 kvadrata kupljene zemlje u Gornjem Štoju, a ranije je kupio i 6.000 kvadrata šume u mjestu Sveti Nikola.

Prema katastarskim podacima, u Podgorici ima stan od 56 kvadrata na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, ali i stan od 81 kvadrat u potkrovlju zgrade u Moskovskoj ulici.

Vjeruje se da Keljmendi posjeduje nekoliko placeva na luksuznim lokacijama u Ulcinju, ali i da je nekoliko stanova i kuća prepisano na imena njemu bliskih osoba.

Postoji sumnja da je te nekretnine kupovao od novca iz nelegalnih poslova, ali i da je većinu imovine stekao zelenašenjem.

Osim u Crnoj Gori, vlasnik je velike imovine u Sarajevu, Srbiji, Kosovu, Sloveniji i Dubaiju.

U biografiji Keljmendija objavljenoj na sajtu “Reportingproject.net” koju je izradio Centar za istraživačko novinarstvo i OCCRP na osnovu dokumenata koja su uspjeli da pribave, piše da u Crnoj Gori ima nekoliko osoba sa kojima je povezan.

Fuad Nikči (31), rođen u Rožajama, prema podacima u dokumentu, Keljmendijev je vojnik.

Kao veze Nasera Keljmendija u Crnoj Gori pominju se imena Safeta Kalića, Ekrema Luke i Roka Stanaja.

Prvi Keljmendijev saradnik, piše u biografiji OCCRP-a, je Fahrudin Radončić, vlasnik lista “Dnevni avaz”, koji je bio zainteresovan za kupovinu podgoričkog dnevnika “Pobjeda”, zatim Muhamed Ali Gaši, koji je uhapšen i trenutno se nalazi u zatvoru u BiH, Bećir Keljmendi, Naserov polubrat, Redžep Keljmendi, rođak koji je rođen u Peći, a nastanjen u Ulcinju…

U dokumentu OCCRP-a navedeno je da posjeduje automobile “hamer”, “armored džip čiroki”, “audi A8”, “bmv”, “suv”…

Vrhovno državno tužilaštvo, kako su “Vijesti” ranije pisale, provjeravalo je veći broj nekretnina u Crnoj Gori, za koje se vjeruje da su prepisane na imena ljudi bliskih Keljmendiju.

Direktor Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma Predrag Mitrović kazao je prije pet dana da je ta institucija nekoliko puta provjeravala Keljmendijeve račune.

U biografiji kosovskog biznismena, koju je izradio OCCRP, navedeno je da u dokumentima SIPA i Interpola, u koje su imali uvid, piše da Keljmendi vodi veliku regionalnu kriminalnu organizaciju koja se bavi švercovanjem oružja, heroina, cigareta…

Keljmendi je ranije negirao umiješanost u bilo kakve kriminalne aktivnosti.

Adresa agencije “Donata kompani”, kako piše u CRPS-u, je u ulcinjskom naselju Totoši.

Ekipa “Vijesti” juče nije mogla da pronađe sjedište te agencije, jer niko od mještana nije čuo za pomenutu firmu.

Iz Opštine Ulcinj saopšteno je da prvi put čuju od novinara da postoji agencija s takvim nazivom, te da je moguće da je pomenuta Keljmendijeva firma registrovana na privatnu adresu, kao i da nije isključeno da je njeno sjedište u međuvremenu izmješteno.

Ostavi poruku