Председник Србије Томислав Николић изјавио је синоћ да Србија жели чланство у Европској унији, али да неће трчати ни за каквим датумима јер ју је, како каже, 10 година трчања довело на ивицу просјачког штапа.
– Сад ћемо мало да мислимо на себе, имамо пријатеље на свим странама и нек се такмиче у Србији ко ће више да нам помогне – рекао је Николић у београдском „Сава центру“ на свечаном делу Скупштине Српске напредне странке на којој је изабрано ново руководство на челу са новим председником Александром Вучићем.

Николић је рекао да је Србија спремна да испуни све услове које су и друге земље испуниле на путу ка ЕУ, али је истакао да се неће одрећи Косова и Метохије.

– Припадамо великој светској породици народа, желимо да припадамо и европској породици. Знају нас добро и шта можемо да испунимо и шта не можемо. Оно што нису били услови за друге земље, не треба да буду услови ни за Србију. Без Косова и Метохије бисмо се осећали као човек у велелепној палати који је на смрт болестан – рекао је Николић кога су присталице напредњака дочекале овацијама и узвицима „Томо, Томо“.

Обраћајући се делегатима изборне скупштине СНС, Николић је рекао да не смеју дозволити да им после истека мандата тужиоци указују где су грешили.

– Не смемо да дођемо у ситуацију да нам тужиоци говоре шта нам није било добро док смо били на власти, а овима ће изгледа тужиоци да то говоре – рекао је Николић говорећи о претходној влади.

Николић је рекао и да СНС, чији је он оснивач, мора сада са својим коалиционим партнерима у власти да среди „хаос“ који је оставила претходна власт.

– Немојмо да станемо и да се за четири године правдамо пред грађанима да су нам претходници оставили хаос; средићемо тај хаос – поручио је Николић.

Николић је додао да није оставио напредњаке него им је прикључио и други део Србије.

– Никад док постоји СНС нећемо дати оно што је наше. Нек размисли какав је човек који тражи да му дају оно што је наше. Кад нам поставе услов ‘дај ово или оно’, као да нам каже дај једно дете, али сам размисли које хоћеш да нам даш. Рађајте своју децу, а моју не дирајте – рекао је Николић.

Ostavi poruku