У подмајевичком селу Коренита, општина Угљевик, отворен је етно-музеј у којем су изложени предмети којима су се некада служили становници овог села. Иницијатива за изградњу етно-музеја у Коренити потекла је од мјештанина Остоје Остојића, а наишла је на разумијевање Савјета Мјесне заједнице и локалне управе.

Етно-музеј није класичан музеј, већ је замишљен као активан простор у којем ће се окупљати и старија и млађа популација да би се присјетили како се некада живјело и радило у Коренити. Сам музеј је заправо умањени приказ некадашњег живота становника овог села.

Иницијатор изградње музеја Остоја Остојић каже да је идеја проистекла из потребе да се млађим нараштајима приближе народни обичаји и традиција, јер управо они представљају идентитет једног народа.

„Осјетио сам да нам све више недостаје душа, да губимо један дио културе. Једноставно смо постали груби и на добром путу да изгубимо своју традицију, а ко нема своју традицију и културу нема ни идентитет“, рекао је Остојић, мјештанин Корените који борави на привременом раду у иностранству.

Остојић је додао да је изграђена тек једна трећина будућег етно-комплекса.

Мјештани имају намјеру да, уз помоћ локалне управе, изграде

љетниковац, засаде воћњак, изграде паркинг-простор и саграде мостић преко оближње рјечице.

Начелник општине Угљевик Василије Перић рекао је да је на Остојићеву иницијативу ова општина подржала изградњу објекта те да он представља враћање српкој традицији.

„Наша традиција, култура и обичаји очували су нас у свим тешкоћама са којима се кроз вијекове суочавао српски народ“, рекао је Перић на отварању музеја.

Ostavi poruku