Вашингтон је одлучио да скине иранску групу Муџахедин е халк са листе терористичких организација. Техеран осудио потез истичући да САД имају дупле стандарде. Група је била на страни Садама Хусеина у Иранско-ирачком рату.

Техеран је осудио америчку администрацију јер је иранску побуњеничку групу Муџахедин е халк, бившег савезника Садама Хусеина, скинула с америчке листе терориста, што је, по речима иранских представника, показало да Вашингтон има дупле стандарде.
Група Муџахедин-е-Халк (МЕК) је почела као герилски покрет који се борио против шаха Мохамеда Резе Пахлавија и помогла у његовом збацивању 1979. године, али је убрзо дошла у сукоб с првим лидером новоосноване Исламске Републике ајатолахом Рухолахом Хомеинијем.

Током Иранско-ирачког рата осамедесетих година борили су се заједно са снагама ирачког председника Садама Хусеина.

Амерички Стејт департмент је у петак скинуо ту групу с листе терористичких организација, што значи да је сва имовима коју МЕК има у САД одблокирана и да Американци могу да послују с том организацијом.

Припадници МЕК-а су се окупили у свом седишту у Паризу да прославе, истичући фотографије својих сабораца који су убијени током претходних 15 година.

Иранска државна телевизија критиковала је одлуку Вашингтона који, како је навела, сматра МЕК „добрим терористима“ и користи ту групу против Техерана.

„Има много доказа да је група умешана у терористичке активности. Скидање с листе показује да је америчка политика против тероризма политика дуплих стандарда“, јавила је иранска државна телевизија.

Државни радио навео је да тај потез показује антииранска осећања председника Барака Обаме.

Вашингтон је навео да МЕК није починио терористички акт више од деценије и да је испунио захтеве да њених 3.000 чланова напусти базу у Ираку близу границе с Ираном и премести се у камп код Багдада, што је важан корак ка окончању њиховог присуства у Ираку.

МЕК тврди да тражи промену режима у Ирану мирним средствима и да жели да клерикални систем замени секуларна влада.

Неименовани амерички званичник је истакао да скидање МЕК-а с листе терориста не значи да Вашингтон сматра ту организацију опозиционом групом која може да промовише демократске вредности у Ирану.

Иран тврди да је МЕК одговоран за смрт више од 12.000 људи током претходне три деценије. Европска унија је МЕК скинула с листе терористичких организација 2009. године.

Ostavi poruku