ОХР, ОЕБС и Савјет Европе дали су данас пуну подршку раду Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ, похваливши изјаву којом Комисија појашњава статус централног бирачког списка и подржава право свих регистрованих бирача да 7. октобра дају свој глас.Представници ове три међународне институције састали су се у петак, 28. септембра, са представницима ЦИК-а БиХ, након извјештаја који се тичу статуса новорегистрованих становника и могућих импликација за гласаче, јер су проузроковали забринутост и конфузију.

„Изјава ЦИК јасно потврђује да свако чије се име налази на централном бирачком списку на дан 24. августа ове године за општину Сребреница, односно за било коју другу општину, има право да гласа у тој локалној заједници“, саопштено је из ОХР-а.

У саопштењу се наводи да се ЦИК јасно одредио и према питању новорегистрованих становника, истичући да свако ко жели пријавити пребивалиште након 24. августа ове године има пуно право да то и учини, међутим, тиме не стиче право да гласа у тој новој општини у којој пријављује пребивалиште на предстојећим локалним изборима.

ОХР је нагласио да су јасна правила која су утврђена Изборним законом БиХ, да ће ЦИК БиХ проводити та правила и избори у Сребреници и другим мјестима широм БиХ биће провођени стриктно и транспарентно у складу са тим правилима.

Ostavi poruku