Министар правде Републике Српске Горана Златковић изјавила је да је Влада Српске спремна да пружи финансијску подршку правосудним институцијама када је у питању рад на предметима ратних злочина, који се преносе на ентитете.“Подршка ће се огледати у томе да буде обезбијеђено ангажовање додатног броја тужилаца, стручних сарадника, савјетника и другог особља за потребе рјешавања предмета ратних злочина“, рекла је Златковићева.
Она је подсјетила да је процес реформе правосуђа почео 2002. године, истичући да ће, вјероватно, трајати још дуго.

„Има позитивних резултата, али може се више и боље. Очекујем да ћемо кроз будућу реформу правосуђа постићи боље резултате“, рекла је за „Глас Српске“ Златковићева, истичући незадовољство због великог броја заосталих предмета.

Осврћући се на израду закона о судовима БиХ, којим се регулише надлежност Суда БиХ, али и оснивање апелационог суда БиХ, Златковићева је истакла да ће Српска имати одређене примједбе и сугестије.

„У радном материјалу није прихваћено оно о чему смо разговарали током структуралног дијалога у вези са ретроактивном примјеном Кривичног закона БиХ. У сваком случају залажемо се за то да постоји суд који ће искључиво одлучивати о жалбама на првостепене пресуде Суда БиХ. Предложићемо да се зове виши суд, а не апелациони, јер би то терминолошки више одговарало“, каже министар правде Српске.

Она је рекла да ће наредне седмице разговарати са министром правде Србије Николом Селаковићем о процесуирању предмета ратних злочина који се воде у Србији, међу којима је и „Добровољачка“

Ostavi poruku