Предсједник Владе Србије Ивица Дачић изјавио је да се листа услова које Србија треба да испуни за отварање преговора са ЕУ неће проширивати и да очекује да наредни извјештај Европске комисије у октобру буде објективан и умјерен.Дачић каже да Србија жели датум за отварање преговора са ЕУ што прије, али да „неће бити смак свијета ни ако та одлука `падне` у јуну или децембру следеће године“.

„Очекујем да извештај буде објективан и умерено позитиван, наравно, да остави простор и пружи нам прилику да се до краја године ураде неке пропуштене ствари и направе искораци у разним областима“, рекао је Дачић у интервјуу београдским „Вечерњим новостима“.

Он је рекао да листа захтјева које Србије треба да испуни за отварање преговора са ЕУ неће бити проширена и да је таква увјеравања добио и од бриселских званичника.

Дачић истиче да споразум о интегрисаном управљању административним прелазима на Косову у многим сегментима не иде на руку Србији, наводећи да Београд жели да се споразуми примијене, али да нема намјеру да даље јача косовску независност.

„Биће формирана радна група за имплементацију споразума и трудићемо се да неке ствари променимо како би договор истовремено био спроводљив у пракси, прихватљив за Приштину, а да не нарушава наше позиције око Косова“, навео је Дачић.

Тачно је, каже Дачић, да Србија хода по танкој линији, али могуће је доносити одлуке и вући потезе који ће сачувати националне интересе Србије, омогућити бољи живот људи на Косову и Метохији и увести земљу у европску породицу.

„Верујем да ни ова, нити било која следећа влада, неће признати независност, нити ће то, убеђен сам, бити услов једног дана за чланство у ЕУ“, оцијенио је премијер Србије.

Ostavi poruku