Грчки шеф дипломатије Деметрис Аврамопулос позвао је Турску да прекине са ратним пријетњама, односно да тражи повод за рат, те да промијени свој однос према Кипру и потпуности поштује међународно право.Аврамопулос је на сједници Генералне скупштине УН у Њујорку истакао да Грчка упорно инсистира на јачању сарадње са Турском кроз велики број иницијатива, у циљу побољшања узајамних односа и на добробит оба народа, пише данас лист „Фамагуста газет“.

Он је додао да Грчка и даље подржава кандидатуру Турске за пуноправно чланство у ЕУ „под условом да су испуњени сви критеријуми за чланство и проведене све неопходне реформе“.

“Од велике је важности да Турска јасно покаже да поштује међународно право и да прекине да тражи повод за рат односно /цасус белли/ против Грчке, као и промијени став према Кипру, јер све то поткопава напоре у циљу постизања мира“, рекао је Аврамопулос.

Он је додао да је Грчка фактор мира и стабилности у источном Средоземљу и наставља да подржава напоре владе Републике Кипар у циљу преговора са кипарским Турцима, под покровитељством УН, за уједињење острва, узимајући у обзир чињеницу да је Република Кипар чланица ЕУ и предсједавајући блока.

“Ипак, након 38 година и даље је острво подијељено, резултати преговора су поражавајући због бескомпромисног става кипарских Турака“, истакао је грчки шеф дипломатије.

Он је нагласио да Грчка подржава суверена права Кипра да експлоатише резерве природног гаса у ексклузивној економској зони /ЕЕЗ/ и њену сарадњу са другим све јачим „енергетским“ играчима у региону, укључујући Израел и арапске земље.

“Рјешење кипарског питања имало би невјероватно позитиван ефекат, не само на Кипране, већ и за грчко-турске односе и стабилност у источном Средоземљу“, истакао је Аврамопулос.

Кипар је подијељен од 1974. године, када је турска војска окупирала свејернио дио острва, односно трећину.

Посљедња рунда преговора под покровитељством УН између двије заједнице почела је 2008. у циљу поновоног уједињења острва под једним федералним кровом.

Кипар је у јулу преузео мјесто предсједавајућег ЕУ, први пут од ступања у ЕУ 2004. године.

Ostavi poruku