Бивши тенер Црвене звезде Љупко Петровић рекао је да је његов тим био присиљен да изгуби на „Максимиру“ од Динама 18. маја 1991. године, дан пре него што је проглашена независност  Хрватске

 

Из свечане ложе стадиона утакмицу је пратио тадашњи хрватски председник Фрањо Туђман и било је незамисливо да један српски клуб победи усред Загреба.

Љупко Петровић, који је тада са клупе предводио црвено-беле, у разговору за “Блиц” прокоментарисао је изјаву Роберта Просинечког који је у интервјуу за „Глобус“ признао да је Звезда на тој утакмици „пустила Динамо“.

– Нисмо ми ту утакмицу изгубили тако што смо пре почетка сели са неким из Динама и договорили се да их пустимо. Не, ми смо једноставно били присиљени да изгубимо тај меч, иако смо имали велику жељу да га добијемо јер је постојао огроман политички притисак да Динамо мора да победи. Било је то у тренуцима када је рат практично већ почео, Хрватска је била пред независношћу, а све се дешавало само годину дана после оног чувеног инцидента на “Максимиру”, када је Бобан напао полицајца. Дакле, наше прво гостовање у Загребу од тада… Сећам се да је у ложи био Фрањо Туђман са свитом, да је атмосфера била наелектрисана, постављена тако да ниједан други исход осим победе модрих није дозвољен – рекао је Петровић.

Звезда је на том мечу водила 2:0, међутим, у финишу првог полувремена досуђен је непостојећи једанаестерац за Динамо.

У полувремену сам жестоко протестовао код судије, сећам се да је био то један познати црногорски арбитар чијег имена не могу да се сетим и да сам из разговора с њим између редова схватио да ми тај меч морамо да изгубимо из политичких разлога. Зато што Туђман седи у ложи и што не жели да српски клуб пред његовим очима слави усред Загреба. И то у тренутку када ствара независну државу. Ја сам искључен због приговора, до краја меча смо примили још један гол, изгубили меч и то је цела прича – рекао је Петровић.

Бивши тренер Црвене звезде тврди да његовим играчима нико није пришао и тражио од њих да изгубе меч.

– Ми смо тада били на путу да постанемо шампиони Европе и нико, чак и да је хтео, није смео да нам приђе и тражи од нас да продамо меч. Не знам одакле Роберту прича да смо намерно изгубили ту утакмицу. Не, понављам, били смо принуђени да изгубимо због политичких тензија које су тада владале и које нису дозвољавале да српски тим победи у срцу Хрватске – поручио је Љупко Петровић

 

Ostavi poruku