Високи функционер бивше СФРЈ Азем Власи изјавио је за Пресс да би подела Косова значила ново цепање Србије и губитак Прешева, Бујановца и Медвеђе

– Дачићева идеја о подели Косова је неозбиљна. Неукусно је да човек који долази из странке која је због похлепе желела да мења границе и због које су сви грађани бивше Југославије испаштали, предлаже поделу. У том случају остали бисте без југа Србије, а то питање отворило би проблеме и у Македонији – уверен је Власи.

Он је додао да од предстојећих преговора Београда и Приштине очекује да донесу бољитак грађанима Косова.

– Тврдње Србије да су албанској страни чињени уступци науштрб Београда су неистине. За разлику од Београда, званична Приштина никад није правила проблеме међународној заједници, углавном је прихватала све предлоге који су долазили из Брисела и Вашингтона… Косово је независна држава, а Србија ако жели – а колико видим не одустаје од пута у ЕУ – мораће да прихвати ту реалност – истиче Власи.

Он сматра да дијалог на највишем нивоу треба да воде шефови држава Томислав Николић и Атифете Јахјага, али и да председник Србије не треба да избегава сусрет са Хашимом Тачијем.

– Тачијева прошлост може да буде спорна, али је спорна и Николићева прошлост – истиче Власи.

Он је навео да Београд не би требало да очекује отварање приштинске канцеларије у Београду, већ амбасаде.

– Ускоро ће се и то десити. Не знам да ли ћу ја бити амбасадор, али бих волео. Познајем град и људе и допринео бих бољој сарадњи између две државе – рекао је Власи.


Ostavi poruku