Žestoke bitke u dva najveća grada u Siriji. Vladine snage pokušavaju da isteraju ustanike iz Damaska. Pobunjenici najavili odlučujuću ofanzivu u Alepu. Eksplozije na sve strane. Ustanici zaglavljeni u Alepu.

Sirijski ustanici pokušavaju da preuzmu kontrolu nad Alepom, ali njihova ofanziva, u prvih nekoliko sati žestokih borbi, nije dala željene rezultate, jer ih snage Bašara al Asada zasipaju artiljerijskom paljbom.

Kao i prethodnih dana, najveći problem ustanika predstavlja organizacija, jer se, ponovo, dešava da se njihove linije raspadnu usred napada, što Asadove snage vešto koriste, pa je ishod nove ofanzive prilično neizvestan.

Vladine snage su u centru Alepa opkolile najmanje jednu jedinicu pobunjenika, a nekoliko jedinica je jednostavno napustilo liniju fronta, ili se, čak, na početnu napada uopšte nisu pojavili na svojim pozicijama.

Ofanziva pobunjenika počela je pošto su se lideri šarolikih milicija i dobrovoljaca iz čitavog niza muslimanskih zemalja, dogovorili da se, od sada, bore pod zajedničkom komandom.

U Damasku, vladine snage pokušavaju da proteraju ustanike, koji su se okuražili posle bombaškog napada pre dva dana. Borbe su, tokom jutra, vođene oko nekoliko zgrada u gradu, a Asadove jedinice uspostavile su mrežu kontrolnih punktova po čitavoj prestonici.

U poslednja 24 časa, vladine snage su u tom gradu isterale ustanike iz nekoliko zgrada, mahom zahvaljujući snažnoj vatri iz teških mitraljeza i protivavionskih topova.

Ostavi poruku