Известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин изјавио је данас да одржавање Параде поноса није услов да Србија добије датум за почетак преговора за улазак у ЕУ, али да је свима јасно да би зрела европска друштва одржавање те манифестације разумела као поруку да се у Србији нешто променило

На конференцији за новинаре Организационог одбора Параде поноса, Кацин је рекао да би одржавање Параде утицало на то да Србија добије још неког „елоквентног промотера“ у својим напорима за наставак европских интеграција. Кацин је рекао да очекује да се ове године Парада поноса одржи јер је у контакима са представницима власти Србије добио уверавање да постоји воља да се Србија и по томе докаже као земља која поштује права мањина.
Он је рекао да „не види посебан разлог“ да се Парада поноса не одржи ове године и додао да би њено одржавање било и порука да се у Србији поштују европске вредности и права свих мањина, па и сексуалних. „Сви који су за то (Параду) одговорни, одговорно се припремају за одлуку коју морају донети. Ако се нешто и деси (да се не одржи), морали би имати јаке аргументе за то. Ја сам оптимиста“, рекао је Кацин и додао да је данас усвојена заједничка изјава представника Скупштине Србије и Европског парламента у којој се позива на одржавање Параде поноса.

Кацин је рекао да одржавање Параде поноса мора бити нешто што је нормално и уобичајено, а не нешто чиме ће се сви бавити. „Тиме би се из садашњег српског друштва стварило модерно друштво које је мотор европског приближавања у региону“, рекао је Кацин и изразио уверење да ће после избора у Црној Гори и у тој земљи бити могуће да се одржи Парада. Представник Организационог одбора Параде поноса Горан Милетић рекао је да је, са техничке стране, све спремно за одржавање манифестације и поновио да организатори свакако неће отказати Параду, већ да је само могуће да власт забрани њено одржавање.

Милетић је рекао да ће Парада поноса бити одржана по плану – 6. октобра, да ће окупљање бити у парку Мањеж у десет сати а да шетња почиње у 11 сати. Он је захвалио полицији на професионалном односу и оценио да би МУП био у стању да обезбеди Параду поноса, али да није добро уколико њихов рад поново буде зависио од политичке воље. Његов колега у организационом одбору Бобан Стојановић рекао је да Парада поноса није само шетња, већ читав низ манифестација које обухватају и одржавање забаве, форума и других 30-ак догађаја на десет различитих места.

Стојановић је рекао да читава рута шетње износи само 970 корака, за које геј популација у Србији мора „да се крваво бори“. „“Ако ово друштво не може да нам омогући једном годишње мање од хиљаду корака, онда морамо да се запитамо какво је то друштво у којем живимо и да ли је ово демократска земља“, рекао је Стојановић.

Синдикат српске полиције: Било би пуно повређених на Паради

Синдикат српске полиције саопштио је данас да би исход Параде поноса, коју би обезбеђивала, према оцени тог синдиката, недовољно опремљена полиција, могло да буде пуно повређених грађана и полицајаца. Тај синдикат је упозорио Министарство унутрашњих послова да приликом анализе безбедносног ризика добро процени све проблеме и „вредност људских живота, здравља и имовине у односу на цену јавне манифестације малобројних грађана“.

„Уколико се од нас очекује да недовољно обучени, са неисправном и недовољном опремом или без ње, станемо пред милитантне и екстремистичке групе усред ‘ратног попришта’ на београдским улицама, онда су јасни потенцијални исходи са пуно повређених полицајаца и грађана“, каже се у саопштењу.

Ostavi poruku